"POETIN IS EEN LANGE OORLOG TEGEN HET WESTEN AAN HET VOORBEREIDEN"

Het Duitse dagblad Die Welt heeft zojuist het bestaan onthuld van een 17 pagina's tellend vredesakkoord dat een einde had kunnen maken aan de oorlog in Oekraïne, slechts een paar weken na de inval van Rusland. 

Onderhandelaars van beide partijen hadden er tussen februari en april 2022 hard aan gewerkt, en de originele versie van dit speciale document is nu in handen van de Duitse media gevallen. 

"In maart 2022 ontbraken nog slechts enkele voorwaarden aan de oplossing van het conflict, waarover 'onderhandeld zou worden door Vladimir Poetin en Volodymyr Zelensky tijdens een topontmoeting - die nooit heeft plaatsgevonden", aldus La Dépêche. 

De voorwaarden van het Kremlin

Op 29 maart 2022 kondigde Alexander Fomin, de Russische onderminister van Defensie, de terugtrekking van het Russische leger uit de regio Kiev aan. De eerste onderhandelingen in Istanbul kregen vorm en er werd gewerkt aan een vredesakkoord. Die Welt bericht over de voorwaarden die Moskou toen aan Kiev stelde: het opzeggen van alle militaire allianties, inclusief het lidmaatschap van de NAVO, het aannemen van permanente neutraliteit, "gedeeltelijke demilitarisering, het terugbrengen van het leger van Kiev tot 85.000 soldaten in plaats van een miljoen, het behoud van Russische troepen op de Krim, die sinds 2014 is geannexeerd...". Wat zou Oekraïne in ruil daarvoor kunnen verwachten? Zijn recht op zelfverdediging. "In het geval van een gewapende aanval tegen Oekraïne zouden de garanderende staten zich ertoe verbonden hebben om Kiev te helpen bij het uitoefenen van zijn recht op zelfverdediging, zoals gewaarborgd door het Handvest van de Verenigde Naties, binnen een termijn van maximaal drie dagen", aldus Le Figaro. 

Twee jaar na het begin van de invasie in Oekraïne heeft het mislukken van de overeenkomst een zware impact gehad. "Het was de beste overeenkomst die we hadden kunnen hebben", zegt (en betreurt) een van de Oekraïense onderhandelaars. 

En terwijl de Russische strijdkrachten hun aanvallen in Kharkiv voortzetten en Kiev nog steeds wacht op de rest van de beloofde westerse hulp en wapens, benoemt Poetin de econoom Andrei Beloousov in het ministerie van Defensie. Een keuze die volgens de Oekraïense Veiligheidsraad "betekent dat de meester van het Kremlin 'een oorlog plant voor de lange termijn. Een oorlog niet alleen tegen Oekraïne, maar ook tegen het Westen als geheel, een oorlog tegen de NAVO."

(SR and AsD for Tagtik/Source: La Dépêche/Illustration: Unsplash)

Blijf op de hoogte van al ons nieuws op MSN en abonneer je door op 'volgen' te klikken hierboven naast ons logo.

2024-05-17T07:53:17Z dg43tfdfdgfd