POETIN EN ARMEENSE PREMIER ONTMOETEN ELKAAR NA OPGELOPEN SPANNINGEN TUSSEN BEIDE LANDEN

De Russische president Vladimir Poetin heeft woensdag de Armeense premier Nikol Pasjinian ontmoet. Zo meldt het Kremlin. De spanningen tussen Moskou en Jerevan liepen de laatste tijd hoog op, met de Armeense premier die de samenwerking met Rusland steeds meer in vraag trekt.

Armenië en Rusland hebben traditiegetrouw nauwe banden, maar hun relatie is verzuurd sinds de militaire overname door Azerbeidzjan van de separatistische enclave Nagorno-Karabach in september 2023. De enclave was tot dan toe voornamelijk door Armeniërs bewoond. Jerevan vindt dat Rusland te weinig heeft gedaan om de demarche te voorkomen.

In een video die het Kremlin woensdag heeft gepubliceerd is te zien hoe Poetin de bilaterale betrekkingen tussen beide landen prijst. "We focussen in de eerste plaats altijd op de economische activiteit", aldus de Rus, die geen woord repte over de recente spanningen.

Vijf maanden geleden heeft Armenië zich aangesloten bij het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC), waardoor het verplicht is om Poetin te arresteren wanneer hij het Armeense grondgebied zou betreden. In maart vorig jaar vaardigde het Internationaal Strafhof een aanhoudingsmandaat uit tegen de Russische president wegens zijn vermoedelijke betrokkenheid bij de deportatie van Oekraïense kinderen.

2024-05-08T22:35:42Z dg43tfdfdgfd