PAUS VRAAGT PAPOEA-NIEUW-GUINEA OM "DE SPIRAAL VAN STAMMENGEWELD TE STOPPEN"

Paus Franciscus heeft er zaterdag bij de leiders van Papoea-Nieuw-Guinea op aangedrongen om "de spiraal te stoppen" van voorouderlijk stammengeweld waardoor tienduizenden mensen in het land zijn gedood of ontheemd. Het geweld "laat mensen niet in vrede leven en belemmert de ontwikkeling", zei het hoofd van de katholieke kerk in een toespraak.

Er zijn weinig betrouwbare cijfers over het aantal mensen dat gedood is in de conflicten die woeden tussen tientallen clans in het land. Maar VN-organisaties schatten dat ongeveer 100.000 mensen ontheemd zijn geraakt. De stammenoorlogen, die al eeuwenlang op het eiland woeden, zijn de afgelopen jaren heviger geworden.

De regering van het eiland heeft haar strategieën om het geweld te beteugelen opgedreven, maar zonder veel succes. De bevolking van Papoea-Nieuw-Guinea is sinds 1980 meer dan verdubbeld, waardoor de druk op land en grondstoffen is toegenomen en de stammenrivaliteit is verscherpt.

De paus riep zaterdag ook op om de natuurlijke en menselijke bronnen van het land "goed te gebruiken" ten voordele van "de hele gemeenschap". Papoea-Nieuw-Guinea heeft enorme voorraden goud, koper, nikkel, aardgas en hout, die investeringen van vele multinationals hebben aangetrokken. "Ook al vereist de exploitatie ervan de tussenkomst van grote internationale bedrijven", mogen zij niet de enigen zijn die daarvan profiteren, vond de Argentijnse paus.

"Het is goed dat er rekening wordt gehouden met de behoeften van de lokale bevolking bij de verdeling van inkomen en de tewerkstelling van arbeidskrachten, om hun levensomstandigheden effectief te verbeteren", benadrukte hij.

2024-09-07T05:53:27Z dg43tfdfdgfd