PALESTIJNSE BRONNEN MELDEN MINSTENS 30 DODEN EN 100 GEWONDEN BIJ ISRAëLISCHE LUCHTAANVAL OP SCHOOLGEBOUW

Het Israëlische leger heeft een luchtaanval uitgevoerd op een meisjesschool in de wijk Deir Al-Balah, in het centrum van de Gazastrook. Daar zouden momenteel duizenden burgers schuilen voor het oorlogsgeweld.

Bij de aanval zouden volgens het Gazaanse ministerie van Gezondheid en andere Palestijnse bronnen onder controle van Hamas minstens 30 mensen om het leven zijn gekomen, onder wie 15 kinderen en 8 vrouwen. Er zouden ook een 100-tal mensen gewond zijn geraakt. De meesten zijn naar het nabijgelegen Al-Aqsa-ziekenhuis overgebracht.

Volgens Israël werd de school gebruikt als commandopost van de terroristische groepering Hamas. In een eerste verklaring via Telegram liet het Israëlische leger (IDF) weten dat militanten "het kamp gebruikten als schuilplaats om talrijke aanvallen op onze troepen te plannen" en dat ze er "grote hoeveelheden wapens ontwikkelden en bijhielden". Het IDF zou voor het bombardement een waarschuwing hebben uitgestuurd om de site te evacueren.

Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands beleid, heeft intussen opgeroepen om via een "politieke oplossing" een einde te maken aan de "waanzin". "Er moet nu een staakt-het-vuren komen. Het internationaal humanitair recht moet worden gerespecteerd. Humanitaire hulp aan burgers moet op grote schaal worden verleend", zei hij in een bericht op X.

Eerder op de dag hadden Palestijnse bronnen al aangegeven dat er 14 andere mensen waren gedood bij verschillende aanvallen van het Israëlische leger. Die aanvallen vonden plaats in Deir Al-Balah, maar ook in de meer zuidelijk gelegen stad Khan Younis. Sinds de start van het conflict zouden ondertussen al 39.258 Palestijnen zijn omgekomen en meer dan 90.500 anderen gewond zijn geraakt.

Morgen zouden diplomaten uit Qatar, Israël, Egypte en de Verenigde Staten samenkomen in Italië om een staakt-het-vuren en de vrijlating van de resterende gijzelaars te bespreken. De onderhandelingen daarvoor tussen Hamas en Israël verlopen stroef.

Volgens een Amerikaanse onderhandelaar zouden Israël en Hamas al een basis voor een akkoord hebben bereikt. Tijdens zijn speech in het Amerikaanse Congres gaf de Israëlische premier Benjamin Netanyahu echter aan dat de oorlog pas eindigt als Israël "een totale overwinning" behaalt.

"Totale oorlog"

Ook vandaag zijn bij een raketaanval vanuit Libanon op de door Israël bezette Golanhoogte zeker 9 doden gevallen. Dat melden reddingswerkers. Er raakten ook 34 mensen gewond. Er zou een voetbalveldje zijn getroffen. Onder de slachtoffers zouden kinderen zijn.

Israël wijst de Libanese islamistische beweging Hezbollah aan als verantwoordelijke voor de aanval, al ontkent de organisatie iets met de aanval te maken te hebben. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz zei bij televisiezender Channel 12 dat Hezbollah "alle rode lijnen had gekruist". "We staan voor een totale oorlog", zei de minister nog. 

Eerder meldde een veiligheidsbron aan persbureau AFP dat 4 Hezbollah-strijders werden gedood bij Israëlische luchtaanvallen op het zuiden van Libanon. 

Sinds in oktober de oorlog tussen Israël en Hamas uitbrak, beschieten ook Hezbollah en Israël elkaar met de regelmaat van de klok. De jongste weken kwam het daarbij tot een verdere escalatie.

2024-07-27T13:33:04Z dg43tfdfdgfd