'OVERLEVER' VAN SEKSUEEL MISBRUIK IN DE KERK ALINE (58) OVER ONTMOETING MET DE PAUS: "MOETEN ZELF KUNNEN BESLISSEN WIE HEM MAG SPREKEN"

Aline, geboren in 1966, kreeg als kind te maken met seksueel misbruik. "Ik ben misbruikt door een onderpastoor in de parochie te Vosselaar", vertelt ze. "Ik schaam mij daar niet meer voor, maar ik wil het er ook niet meer te veel over hebben." Aline noemt zichzelf liever overlever, dan slachtoffer.

"Natuurlijk heb ik daar veel mentale schade aan overgehouden en dan ben ik volgens mij nog een van de gelukkigen die haar trauma vrij goed verwerkt heeft", zegt ze. "Al heb ik nog alle dagen lichamelijke klachten door mijn posttraumatisch stresssyndroom."

"Ongeveer 1 jaar geleden kwam mijn trauma weer naar boven na de uitzending van 'Godvergeten' (een vierdelige documentairereeks over misbruik door katholieke priesters en paters in Vlaanderen, red.). En ook dagen zoals vandaag: als ik naar die vergadering ga, dat doet iets met mij."

Daarmee verwijst Aline naar een overleg tussen overlevers en enkele vertegenwoordigers van de katholieke kerk. Ze hadden het over wie van hen het gesprek mag aangaan met Paus Franciscus, tijdens zijn bezoek aan België van 26 tot 29 september.

Keuze niet zelf in handen

"Wij zijn vandaag samengekomen met ongeveer 34 mensen die geïnteresseerd zijn om de paus te ontmoeten", vertelt ze. Die samenkomst bestond volgens Aline uit een inleiding, gevolgd door gesprekken in kleinere groepjes met begeleiding van psychologen.

In die gesprekken hadden de deelnemers het onder andere over de boodschap die ze aan de paus willen overbrengen. "Maar momenteel weten we nog niet wie van ons de paus zal mogen spreken, want dat is nog niet beslist."

Aline is vooral gefrustreerd omdat ze zelf geen inspraak in die beslissing zal krijgen. "Er is ons gezegd dat de kerk 15 personen gaat aanduiden, samen met de KU Leuven", zegt ze. "Ze gaan een diverse groep selecteren, onder andere op basis van geslacht. Wij moesten op voorhand ook een formulier invullen en medewerkers van de KU Leuven hebben daar een rapport mee opgesteld."

"Wij als deelnemers hebben vandaag nochtans aangegeven dat wij zelf moeten kunnen beslissen over wie met de paus mag spreken. We zijn sterk, slim en bekwaam genoeg om dat onderling uit te maken."

Niet meegaan in het verhaal van het Vaticaan

Aline is gefrustreerd omdat het gesprek met de paus niet op de voorwaarden van de overlevers, maar op de voorwaarden van de kerk zal plaatsvinden. "Als het van mij persoonlijk afhangt, vind ik dat we moeten weigeren om mee te gaan in het verhaal dat het Vaticaan voorstelt."

"Maar er zijn een aantal overlevers waarvoor het heel waardevol zou zijn om de paus te ontmoeten. Dat moeten we respecteren", zegt ze. "Nu is er een nieuwe afspraak gemaakt, want er komt nog een volgende voorbereidende vergadering waar bekend zal worden wie geselecteerd is."

Of Aline zelf met de paus zou willen spreken als ze de kans krijgt? "Ik twijfel nog", geeft ze aan. "Voor mij persoonlijk is het niet nodig. Ik ben naar deze vergadering gekomen omdat ik heel mondig ben en ik vind dat er iemand moet zijn die zich niet laat doen door de paus en zijn entourage."

"Wij als overlevers krijgen bovendien slechts 1 uur voor dat gesprek. Dat is toch niet normaal", voegt ze nog toe. "Maar ik neem meer tijd als ik daarheen ga, hoor. Ze moeten mij daar dan maar buiten zetten."

2024-09-07T16:16:34Z dg43tfdfdgfd