OUDERS SLAKEN NOODKREET OMDAT 700 KINDEREN GEEN PLEK VINDEN IN BUITENGEWOON ONDERWIJS IN ANTWERPEN: "WIJ ZIJN ONZICHTBAAR"

"De cijfers stijgen al jaren en er is al een lange tijd een tekort, maar toch kwam dit nieuws opnieuw als een donderslag bij heldere hemel", vertelt Ive De Saeger, die samen met de ouderraad van vzw Merlijn de petitie is opgestart. Merlijn is een vzw uit Deurne die jonge kinderen met extra zorgbehoeften opvangt tot de leeftijd van 6 jaar. "We hadden ergens toch gehoopt dat er iets veranderd zou zijn, maar we waren misschien te naïef", klinkt het.

"Emile wordt 5 dit jaar, maar mentaal is hij 1 jaar. Ook motorisch schommelt hij rond die leeftijd. Zo'n kind heeft heel veel zorg nodig, je moet hem eten geven en verschonen. Je kan hem dus niet zomaar laten instromen in het regulier onderwijs. Dat is een utopie. Hij kan nog 1 jaar bij Merlijn blijven, maar omdat de wachttijden zo lang zijn, hebben we dit jaar al geprobeerd om hem aan te melden. Zo hebben we 2 kansen in de loterij."

"Dit jaar zou hij kunnen instromen in het buitengewoon kleuteronderwijs, en dan was hij al verzekerd van een plek. Maar we zullen volgend jaar een nieuwe poging moeten wagen bij de aanmelding voor het basisonderwijs. Hij staat nu op plaats 175 op de wachtlijst."

"Wij gaan minder werken om de zorg voor Emile te kunnen opvangen. Mijn vriendin Sofie werkt halftijds en ik werk vier vijfde. Dat brengt ons meteen ook in de problemen met de nieuwe regels voor de kinderopvang. Sofie is zwanger van ons tweede kindje, maar omdat we minder werken, hebben we heel veel moeite om een plek in de kinderopvang te vinden. Het eerste plekje dat vrijkomt, is er pas 1 jaar na de geboorte van ons kind", zegt De Saeger moedeloos.

"Ik hoor van heel veel ouders bij Merlijn dat ze halftijds gaan werken of zelfs volledig stoppen met werken, om de zorg te dragen voor hun kinderen. Die mensen zouden veel liever ook gaan werken en zich kunnen ontplooien en collega's zien."

"Ze willen niet constant opgesloten zitten om voor hun kind te zorgen. Er zijn ook meer en meer zorgouders die er mentaal onderdoor gaan. Maar wij zijn blijkbaar onzichtbaar. Er zijn ouders bij van wie de kinderen al 3 jaar geen plek hebben. Ik vraag me af of onze ministers dat zouden pikken, moesten dat hun kinderen zijn."

Niet alleen in Antwerpen zijn er plaatsen tekort

Ook in andere Vlaamse centrumsteden zijn er kinderen die voorlopig nog geen plaatsje voor volgend schooljaar in het buitengewoon basisonderwijs konden bemachtigen. Dat blijkt uit een rondvraag van VRT NWS.

Vooral voor kinderen met een verstandelijke beperking zijn er niet genoeg plaatsen. In Aalst, bijvoorbeeld, hebben 51 kleuters en 16 lagere schoolkinderen met een mentale beperking voorlopig nog geen school. 

In Leuven hebben een kleine 300 kinderen, bijna de helft meer dan vorig jaar, zich aangemeld voor het buitengewoon basisonderwijs. 173 van hen hebben voorlopig nog geen plaatsje, vooral kinderen met een verstandelijke beperking en kinderen met een autisme-spectrumstoornis.

Na de klassenraden in juni zullen er wel nog wat plaatsen vrijkomen in Leuven, maar Mia Douterlugne, voorzitter van het lokaal overlegplatform, benadrukt dat sommige ouders echt wanhopig zijn. Zo zegt ze zelfs inschrijvingen binnen te krijgen van kinderen uit Brussel, Gent en Antwerpen. Daar zitten wel dubbele inschrijvingen bij, want ouders kunnen zich in verschillende regio's tegelijk inschrijven.

Filmpje en petitie massaal gedeeld

De ouderraad van Merlijn heeft een filmpje gemaakt met hun kinderen in een wachtzaal en de boodschap: 'Wij zijn het wachten beu'. Het filmpje wordt intussen massaal gedeeld op sociale media. Er hangt ook een petitie aan vast, die ze willen overhandigen aan minister van Onderwijs Ben Weyts.

"Blijkbaar is het voor de overheid heel moeilijk om een langetermijnvisie te bedenken, we krijgen allemaal korte, losse oplossingen", zegt De Saeger.

"Minister Weyts wil nu onderzoeken hoe het komt dat er zo'n groot plaatsgebrek is in het buitengewoon onderwijs, maar dat lijkt me niet de beste aanpak. Het is alsof je zou zeggen tegen iemand van wie het huis in brand staat, dat je eerst gaat onderzoeken wat de oorzaak van de brand precies is, voor je begint te blussen. Wij willen dat ons huis eerst wordt geblust. Dat er plaatsen bijkomen. Nadien kunnen ze kijken wat de oorzaken zijn, want dat moet uiteraard ook gebeuren."

2024-04-29T03:33:33Z dg43tfdfdgfd