OPVALLENDE CIJFERS VAN ZWIN NATUUR PARK: MEERDERHEID JONGE OOIEVAARS STERFT NOG VOOR ZE KUNNEN BROEDEN

Het Zwin herbergt de oudste ooievaarskolonie van het land, waar de vogels volledig natuurlijk opgroeien, zonder menselijke tussenkomst. 6 jaar geleden heeft het natuurpark verschillende ooievaars een vederlicht zendertje gegeven. Zo wil het natuurpark het gedrag van de vogels bestuderen. En dat project heeft al heel wat resultaten opgeleverd. 

Van de 22 ooievaars die al een zender hadden, zijn er nog amper 6 in leven. En dat is een normaal resultaat. "Alleen de sterkste ooievaars overleven de eerste jaren", vertelt wetenschapper Wouter Faveyts van het Zwin Natuur Park.

"Een minderheid van de ooievaars wordt zelf oud genoeg om te kunnen broeden. De weg naar een carrière als broedvogel is lang. Ooievaars beginnen pas op 3- of 4-jarige leeftijd een broedplaats te zoeken. Een minderheid maar bereikt die leeftijd."

Grootste doodsoorzaak

Ooievaars kunnen onderweg sterven door een tekort aan voedsel, door roofdieren of door slechte weersomstandigheden. Maar de grootste doodsoorzaak is elektrocutie. "We weten het niet altijd, want soms gaan de ooievaars dood op verre en onbereikbare plaatsen", vertelt Faveyts. "Maar de doodsoorzaak waar we van op de hoogte waren, was telkens elektrocutie. Elektrocutie aan hoogspanningslijnen of masten."

Oudere ooievaars aan het broeden

Bij sommige ooievaars die bezenderd zijn, verloopt de tocht wel goed. "We weten dat 2 vogels een broedplaats hebben gekozen in de Zwinstreek: 1 in het Zwin Natuur Park zelf en 1 in Lapscheure. Een 3e vogel broedt in Normandië, op zo'n 350 kilometer van het Zwin Natuur Park."

Het Zwin Natuur Park heeft dit jaar nog zenders geplaatst bij 8 jonge ooievaars. Het is de bedoeling om de komende jaren nog meer ooievaars van een zender te voorzien. 

2024-07-26T13:44:05Z dg43tfdfdgfd