OPNIEUW TIENTALLEN DODEN BIJ ISRAëLISCHE AANVALLEN IN GAZA, TERWIJL ONDERVOEDING BIJ KINDEREN ALLEEN MAAR TOENEEMT

De grondoperaties van het Israëlische leger gaan ondertussen onverminderd voort rond drie grote ziekenhuizen in de Gazastrook. Concreet gaat het om Al-Shifa in Gaza-Stad, en Al-Nasser en Al-Amal in Khan Younis. Die twee laatste zijn slechts 1 kilometer van elkaar verwijderd.

Volgens het Israëlische leger zouden strijders van Hamas zich schuilhouden onder de ziekenhuizen. Maar duizenden Palestijnen zoeken dagelijks onderdak en medische hulp in de ziekenhuizen waardoor ze worden blootgesteld aan de Israëlische lucht -en grondoperaties. 

Ondertussen is het Al-Amal-ziekenhuis volledig buiten werking verklaard door de Palestijnse Rode Halve Maan. Volgens de Verenigde Naties zijn 2/3e van de 36 ziekenhuizen in Gaza niet langer operationeel. De overige ziekenhuizen werken slechts in beperkte mate.

Ook aanvallen op Rafah

"Je ziet ook een toenemend aantal luchtaanvallen op Rafah in het zuiden van de strook, waar op dit moment 1.4 miljoen Palestijnen op elkaar gedrukt zitten", zegt Israël-correspondent Ralph Dekkers in De Ochtend op Radio 1.  

Aanvallen op Rafah worden internationaal veroordeeld omdat het risico op burgerdoden daar te groot is. Ook vanuit de VS, de belangrijkste bondgenoot van Israël, komt er steeds meer kritiek op de aanpak van Israël in de Gazastrook. Daardoor staat de relatie tussenbeide al enkele weken op gespannen voet.

"De Israëlische premier Netanyahu is uit op de totale overwinning en dat betekent dat hij naar Rafah wil gaan", zegt de correspondent. Volgens Israël houden duizenden Hamasstrijders zich schuil in de grensstad. "Israël wil de grens met Egypte in handen krijgen, zodat er geen connectie meer is tussen Hamas en de buitenwereld", zegt Dekkers.

"Maar daarmee botst Israël tegen de VS, die niet inzien hoe zo'n offensief mogelijk is in Rafah - waar op dit moment meer dan een miljoen Palestijnse burgers zitten. De confrontatie tussen de 2 landen wordt nu politiek uitgespeeld."

Israël negeert VN-resolutie

Sinds 7 oktober zijn al meer dan 32.000 Palestijnen gedood en meer dan 74.000 Palestijnen gewond geraakt in Israëlische bombardementen en grondoperaties. Dat dodental is door de Israëlische luchtaanvallen van vannacht verder opgelopen, meldt het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid.

Nochtans zou Israël de wapens moeten neerleggen. Althans, dat is wat de nieuwe VN-resolutie, die oproept tot een onmiddellijk staakt-het-vuren tot aan de ramadan, haar oplegt. Maar Israël weigert de resolutie na te leven.

Maandag riep de Veiligheidsraad van de VN voor het eerste na 6 maanden oorlog op tot een onmiddellijk staakt-het-vuren. 14 van de 15 leden stemden in. De VS, die tegen eerdere resoluties hun veto hadden gebruikt, onthielden zich van de stemming. Hoewel de resolutie internationaalrechtelijk bindend is, negeert Israël de opgelegde maatregelen.  

Als reactie op de onthouding van de VS tijdens de stemming in de Veiligheidsraad, had Netanyahu gisteren zijn bezoek aan Washington geannuleerd. Later in de avond liet het Witte Huis weten dat er toch gesprekken aan de gang zijn om een diplomatiek bezoek te organiseren.

Dreigende hongersnood

Ondertussen dreigt de hongersnood in de Gazastrook. Vooral in het noorden van de strook is de situatie dramatisch, zegt Dekkers. "Gisteren hebben 25 vrachtwagens het noorden van de strook bereikt. Dat is veel te weinig om de 300.000 Palestijnen in dat gebied te voeden."

De weinige vrachtwagens die mondjesmaat door Israël worden doorgelaten, moeten bovendien een moeilijk parcours afleggen om tot bij de mensen in nood te geraken. "Vrachtwagens moeten 45 kilometer afleggen, dwars door oorlogsgebied met vernielde wegen en plunderaars", zegt Dekkers.

Ook Geert Cappelaere, voormalig directeur bij Unicef in het Midden-Oosten, maakt zich grote zorgen over de humanitaire crisis. "30 procent van de kinderen in het noorden van Gaza zijn acuut ondervoed. Het gaat om uitgemergelde kinderen die aan de drempel van de dood staan als er niet dringend voedselhulp wordt doorgelaten."

Schuld afschuiven

Volgens Cappelaere wil Israël de verantwoordelijkheid rond voedselhulp van zich afschuiven en schuift het de schuld door naar de hulporganisaties. "Israël zegt dat de hulporganisaties niet voorbereid zijn om hulpgoederen te vervoeren. Dat klopt niet: alle humanitaire organisaties staan klaar. De schuld op hen afschuiven is onaanvaardbaar. Als goederen niet binnenkomen in Gaza, dan heeft dat uitsluitend te maken met beslissingen van het Israëlische leger." 

Afgelopen weekend liet de VN-hulporganisatie UNRWA weten dat Israël haar een formeel verbod heeft opgelegd om nog voedselhulp te leveren in het noorden van Gaza. "Dat is een immens probleem", zegt Cappelaere. 

"UNRWA is de belangrijkste organisatie voor de Palestijnen in Gaza en heeft het exclusieve mandaat om de bevolking te ondersteunen. UNRWA niet meer toelaten om hulp te organiseren is een doodvonnis voor de burgerbevolking. Zo duidelijk moeten we zijn."

Volgens Cappelaere is het nog mogelijk om de situatie te keren, maar dan moet er nu gehandeld worden. "Wat de reden ook mag zijn voor de oorlog in Gaza, het is de burgerbevolking en meer dan een miljoen kinderen die vandaag het eerste slachtoffer zijn. Ik ben nog hoopvol, maar dan moeten alle partijen dringend druk uitoefenen om de oorlog te stoppen. Ook de partijen die Israël en Hamas met wapens steunen moeten die leveringen stopzetten." 

2024-03-28T09:47:40Z dg43tfdfdgfd