OPNIEUW MASSAPROTEST TEGEN OMSTREDEN GERECHTELIJKE HERVORMING IN ISRAëL

In Israël zijn zaterdag opnieuw duizenden mensen op straat gekomen tegen de omstreden justitiehervorming die de rechts-religieuze regering van premier Benjamin Netanyahu wil doorvoeren. Dat gebeurt nu al voor de elfde zaterdag op rij.

In het centrum van de stad Tel Aviv trokken demonstranten door de straten met Israëlische vlaggen en borden met boodschappen als 'neen aan de dictatuur', of 'Israël is nog niet Iran'. Ook in andere steden als Jeruzalem, Haifa en Beër Sjeva kwamen mensen op straat.

In Israël klinkt al ruim twee maanden protest tegen de geplande hervormingen van het gerechtelijke apparaat. De regering-Netanyahu wil het parlement de mogelijkheid geven om beslissingen van het Hooggerechtshof met een eenvoudige meerderheid ongedaan te maken. Politici zouden door de hervorming ook meer inspraak krijgen bij de benoeming van rechters.

De Israëlische president Yitzhak Herzog legde woensdag nog een compromisvoorstel op tafel, maar premier Netanyahu wees dat af. De oppositie kon er zich wél in vinden.

Protest op dergelijke grote schaal is zelden gezien in Israël. De onvrede is verspreid over brede lagen van de bevolking en ook binnen het leger groeit nu het verzet. Zo hebben honderden elite-officieren van de militaire reserve aangekondigd dat ze zich vanaf zondag niet meer voor de dienst zullen melden.

2023-03-18T19:56:48Z dg43tfdfdgfd