OPNIEUW DODELIJKE SLACHTOFFERS BIJ GEWELD IN OOSTEN VAN CONGO

Meer dan twintig burgers zijn zaterdag gedood bij twee afzonderlijke aanvallen in het oosten van Congo, waar de gevechten tussen het leger en M23-rebellen verder gaan. Dat melden lokale bronnen zondag.

In de provincie Ituri wordt de Coöperatie voor de Ontwikkeling van Congo (Codeco) ervan beschuldigd vijf dorpen te hebben aangevallen. Daarbij vielen minstens vijftien doden, vooral vrouwen, kinderen en ouderen. Codeco is een gewapende militie van enkele duizenden mannen die beweert de Lendu-stam te beschermen tegen de Hema-stam en het nationale leger in Ituri.

In de naburige provincie Noord-Kivu worden de rebellen van de ADF, die banden hebben met IS, ervan beschuldigd zeker negen mensen te hebben gedood in het dorp Nguli.

De slachtoffers "werden gedood met messen en machetes", een tiende persoon werd ernstig gewond en twee kinderen worden vermist, meldt het dorpshoofd.

Nog in Noord-Kivu zijn de gevechten tussen het leger en de M23-rebellen opnieuw hervat, na enkele dagen van rust. In een verklaring beschuldigde het leger de rebellen ervan minstens zes van zijn posities te hebben aangevallen en "herhaaldelijk het staakt-het-vuren te hebben geschonden".

Al bijna een jaar lang vallen de M23-rebellen burgers en het Congolese leger in de regio aan. Ze zouden daarbij gestuurd worden door buurland Rwanda. Honderden burgers zijn al gedood bij het geweld, blijkt uit cijfers van de VN. Meer dan 600.000 mensen zouden de afgelopen maanden in Oost-Congo ontheemd zijn geraakt door de opmars van de M23 en andere groepen.

Oost-Congo wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste regio's ter wereld. Volgens de VS zijn er in Congo ongeveer 130 verschillende gewapende groeperingen actief. Ook islamistische groeperingen zoals de ADF (Allied Democratic Forces), die als een uitloper van IS wordt beschouwd, zijn actief in de regio.

2023-03-19T11:42:09Z dg43tfdfdgfd