OOSTENRIJK GOOIT RUSSISCHE SPIONNEN BUITEN

Niet minder dan 700 Russische spionnen zijn door Europese landen verdreven sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne. Een cijfer dat we niet te danken hebben aan Oostenrijk, dat er tot nu toe slechts 4 buitengooide. Maar... Wenen zou op het punt staan ​​de trend te keren en zijn oogkleppen af ​​te zetten.

Na de Tweede Wereldoorlog zag Wenen de komst van groepjes Russische spionnen met lede ogen aan. Sinds 2015 en tot op de dag van vandaag leidt Dmitri Lyubinsky, zoon van een inlichtingenofficier, de Russische vertegenwoordiging in het land. “Hoewel het slechts tien diplomaten heeft, hebben minstens zesenveertig mensen in het personeel diplomatieke paspoorten – allemaal potentiële spionnen” benadrukt Korii.

Op de ambassade hebben twee adviseurs van de ambassadeur de leiding; Sperma Kovalev en Evgueni Ambrosii. Hun adressen in Rusland zijn “geregistreerd in de gebouwen van de GRU (militaire inlichtingendienst) en de SVR (buitenlandse inlichtingendienst)”. De publieke activiteiten die zij uitvoeren omvatten voornamelijk pro-Russische propaganda en steun aan SOS Donbass, een ‘NGO’ die duidelijk de standpunten van het Kremlin verdedigt. We vernemen ook dat een van de secretarissen van de Russische vertegenwoordiging, Andreï Prosvirnikov, een voormalig werknemer is van een “militaire eenheid die zich bezighoudt met desinformatie, gehuisvest in een SVR-residentie in Moskou”.

Tegenwoordig erkent Oostenrijk zijn tekortkomingen in het licht van de Russische spionage en wil het deze verhelpen. Korii licht ons toe: “toen Duitsland in 2007 de arrestatie van de Russische spion Vladimir Vozjzjov eiste, liet Wenen hem gaan na druk van Poetin.” Vier jaar geleden werd “Vassily Chizhov, die zojuist wegens spionage uit de Russische vertegenwoordiging bij de NAVO was gezet, benoemd tot eerste secretaris van de Russische ambassade in Wenen.” Het kostte de Oostenrijkers twee jaar om hem eruit te schoppen.

Korii geeft nog andere informatie door van The Insider, met name de integratie van Jan Marsalek, de baas van fintech Wirecard, door Moskou om mollen te rekruteren binnen de Oostenrijkse binnenlandse inlichtingendienst (BVT). Het doel? Toezicht houden en de mensen die tegen het Kremlin ingaan identificeren. 

Het einde van een tijdperk?

De DSN verving de BVT in 2021. Het is “een nieuwe binnenlandse inlichtingen- en contraspionagedienst onder leiding van politieagent Omar Haijawi-Pirchner”. Een verandering die goed is, aangezien de DSN al vier Russische spionagediplomaten heeft ontslagen en een GRU-officier heeft gearresteerd. Ook Evgueni Ambrosii en Aleksandr Golovachkine (de eerste adviseur van de ambassade) zouden de toegang tot het land worden ontzegd.

(SR with AsD for Tagtik/Source: Korii - The Insider/Illustration: Devin Kaselnak for Unsplash)

Blijf op de hoogte van al ons nieuws op MSN en abonneer je door op 'volgen' te klikken hierboven naast ons logo.

2024-03-28T08:53:10Z dg43tfdfdgfd