ONTEVREDEN BOEREN VOEREN ACTIE TEGEN STIKSTOFPLAN BIJ BEDRIJFSBEZOEK MINISTER-PRESIDENT JAMBON IN BEERSE

In Beerse hebben een 25-tal landbouwers actie gevoerd tegen het stikstofplan van de Vlaamse regering. Ze trokken in colonne naar het steenbedrijf Wienerberger omdat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) daar op bedrijfsbezoek was, voor de inhuldiging van 2 windturbines. 

Met een 25-tal tractoren zijn ontevreden boeren vanmiddag rond 14 uur naar steenbedrijf Wienerberger, aan het kanaal in Beerse, getrokken. Ze reden er in colonne het bedrijfsterrein op.

Vlaams minister-president Jambon was er op bezoek, voor de officiële ingebruikname van 2 windmolens op het terrein. Met hun aanwezigheid wilden de boeren duidelijk maken dat ze niet tevreden zijn met het huidige stikstofplan van de Vlaamse regering. Na de speech van Jambon, kon een vertegenwoordiger van de boeren de minister-president onder vier ogen spreken.

"Het huidige stikstofakkoord is voor ons zeer onduidelijk. Onze grootste angst is dat boeren geen kredieten meer krijgen van de banken. Dat is een groot probleem, zeker wanneer een volgende generatie wil overnemen. Wij vinden dat de stikstofproblematiek serieus overroepen is", zegt landbouwer Dirk Bax.

Minister-president Jambon van zijn kant hoopt dat de landbouwers op termijn snappen waarom de Vlaamse regering dit beslist heeft. "Ik begrijp dat er nu ongerustheid heerst bij de landbouwers, maar de informatie moet nog in detail tot bij de boer geraken. Wat betekent het concreet voor mijn bedrijf? We leggen niet alleen dingen op, we geven ook heel wat steunmaatregelen. Ik ben er van overtuigd dat het protest dan zal afnemen."

Na het succes van de "boerenpartij" in Nederland, denkt Jambon toch niet dat het hier zo'n vaart zal lopen. "De situatie in Nederland en België is totaal verschillend", zegt hij. "In Nederland spreekt men er van om 1.000 landbouwbedrijven te sluiten, bij ons gaat het om enkele tientallen. Daar is ook al een vergunningenstop. De landbouwsector blijft ook in Vlaanderen van strategisch belang. Niemand wil dat op de schop. We hopen dat we de boeren hun vertrouwen kunnen winnen", besluit Jambon.

2023-03-18T15:01:29Z dg43tfdfdgfd