NOOIT EERDER WAREN ER ZOVEEL MENSEN AAN HET WERK IN ONS LAND: WERKGELEGENHEIDSGRAAD STIJGT TOT BOVEN 72 PROCENT

In het vierde kwartaal van vorig jaar was 72,3 procent van de beroepsbevolking aan de slag. Dat meldt minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). De minister maakt zich sterk dat het de komende jaren nog gaat verbeteren, en wil de mensen die werken ook aan de slag houden: "Er zal meer flexibiliteit komen op maat van de werknemers." Het doel is om een werkgelegenheidsgraad van 80 procent te halen in 2030. 

Het percentage van de bevolking tussen 20 en 64 jaar dat aan de slag is, steeg in twee jaar tijd van 69,9 naar 72,3 procent, blijkt uit cijfers van het Belgische statistiekbureau Statbel. Het cijfer is goed voor een stijging van gemiddeld 1,2 procent per jaar. Daarop baseert Dermagne zich om te zeggen dat "de doelstelling van 80 procent arbeidsparticipatie in 2030 binnen handbereik ligt", al zal uiteraard nog moeten blijken of de trend zich aan die snelheid zal doorzetten. Eerdere cijfers van onder meer het Planbureau waren minder optimistisch.

Dermagne zegt dat de Vivaldi-regering "uitzonderlijk sterke resultaten" heeft laten optekenen de voorbije twee jaar, "ondanks de coronapandemie, de overstromingen en de oorlog in Oekraïne. (..) En dan moeten de arbeidsmarktmaatregelen die de federale regering heeft genomen nog op volle kruissnelheid komen." 

Dermagne wil nog meer mensen aan het werk krijgen en zoveel mogelijk mensen aan de slag houden. Daarop komt er een pakket hervormingen voor de arbeidsmarkt aan dat "werknemers in staat moet stellen om hun werk beter af te stemmen op hun privéleven. Voor het eerst komt er meer flexibiliteit op maat van de behoeften van werknemers en niet enkel op basis van de eisen van de werkgevers." 

Dat zal nodig zijn, want uit de statistieken blijkt dat het aantal mensen dat niet aan de slag is wegens langdurige ziekte, dubbel zo groot is als het aantal werkzoekenden. 

Werkloosheid daalde verder

Het kabinet-Dermagne gaf nog deze cijfers en statistieken mee: 

  • De werkloosheid daalde in 2022 met 4,1 procent: 12.888 minder werklozen in 1 jaar
  • Er kwamen 100.000 jobs bij in 2022, en 90.000 in 2021. In totaal meer dan 190.000 extra tewerkstellingsplaatsen in 2 jaar
  • Eind 2021 werd de grens van 5.000.000 werkende Belgen overschreden
  • De werkgelegenheidsgraad stijgt sterker in België dan in onze buurlanden

2023-03-19T10:31:50Z dg43tfdfdgfd