NOODWEER MAAKT DODELIJK SLACHTOFFER: BABY OVERLEDEN IN PARK VAN UKKEL

Brussel: baby overleden in Ukkel

Het noodweer van gisteren heeft een mensenleven geëist. In het Wolvendaelpark in Ukkel, in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, is een baby van 2 maanden overleden toen een tak op de kinderkoets terechtkwam. Dat meldt RTL Info, het nieuws is aan ons bevestigd door Boris Dilliès, de burgemeester van Ukkel.

"De moeder was omstreeks 16 uur met haar kind in het park aan het wandelen, toen de storm losbrak en een afgerukte tak op de wieg viel", zegt Dilliès. "De baby werd overgebracht naar het Sint-Elizabeth-ziekenhuis, maar overleed aan zijn verwondingen. Politie en parket hebben een onderzoek geopend, maar het gaat duidelijk om een tragisch ongeval. Onze gedachten gaan uit naar de ouders."

Walter Derieuw, woordvoerder van de Brusselse brandweer, kan niet veel zeggen de precieze omstandigheden; "daar is het nog te vroeg voor". Alle groene zones in het Brussels gewest moesten gisteren uit voorzorg vanaf 17 uur gesloten worden. "Ik heb er momenteel geen zicht op of het park op dat moment open of dicht was."

De Brusselse brandweer kreeg verder tientallen oproepen voor ondergelopen straten en kelders en af- of omgewaaide takken en bomen. "Vandaag moeten we nog een 100-tal interventies afwerken, voornamelijk voor afgeknakte takken of bomen en andere voorwerpen. Er zijn ook problemen met wateroverlast, waar het water uit zichzelf zal wegtrekken omdat het niet meer regent."

Antwerpen: regio Mechelen kreeg de volle laag

De onweerszone heeft gisteren vooral in en rond Mechelen zwaar toegeslagen. De gemeentelijke fase van het rampenplan was er een tijd van kracht. In deelgemeente Heffen is de kerktoren weggeblazen. Vandaag inspecteren experts het gebouw, stadsarchitect Marc Debatty is ervan overtuigd dat alles te herstellen is, zei hij aan Radio2 Antwerpen.  

In deelgemeente Leest zijn 6 hoogspanningsmasten omgevallen, waardoor verschillende huizen beschadigd raakten. Ze zijn momenteel ontoegankelijk. Het dak van het chirogebouw in Leest is ook weggeblazen.

In Mechelen zelf is het gerechtsgebouw in het Paleis van Margaretha van Oostenrijk beschadigd. Het water stroomde langs de lusters naar beneden en verschillende kantoren kwamen onder water te staan. Heel wat historische ramen aan de kant van de Korte Maagdenstraat zijn stuk.

De zittingen en voorleidingen van vandaag kunnen wel doorgaan zoals gepland, zegt plaatsvervangend afdelingsvoorzitter Philippe Van Linthout. "De voorleidingen bij de onderzoeksrechter vinden mogelijk wel in een ander lokaal plaats. Dat moet nog bekeken worden."

De raadzaal van het Mechelse stadhuis kwam onder water te staan. Op de Mechelse Vesten kwamen heel wat omvergeblazen bomen terecht.

"Ik ben 60 jaar en ik heb zoiets nog nooit meegemaakt", vertelde burgemeester Bart Somers gisteren in Laat. Ook de hulpverleningsdiensten hebben dit volgens hem nog niet eerder gezien. Als bij wonder zijn er volgens hem geen zwaargewonden gevallen. Een jonge vrouw liep lichtere verwondingen op toen ze gekneld raakte.

Vandaag zullen in de gemeenschapshuizen van Leest, Heffen en Hombeek infopunten voor bewoners georganiseerd worden. Ook op het algemeen nummer van de stad Mechelen (0800/20.800) kan je terecht met vragen over stormschade.

In Bevel, een deelgemeente van Nijlen, zijn 150 jongeren van een chirogroep uit Gierle die daar op kamp was, geëvacueerd omdat hun kampplaats onder water gelopen was. Vandaag wordt bekeken of en hoe het kamp voortgezet wordt.

Vlaams-Brabant: windhoos door Londerzeel en Kapelle-op-den-Bos

In Londerzeel is in de vooravond een windhoos door de gemeente getrokken. Daardoor zijn bomen afgeknakt en daken weggewaaid. Ook het dak van de gemeentelijke serviceflats is vernield, 16 mensen moesten geëvacueerd worden. Later vandaag is er opnieuw crisisoverleg om te bekijken waar hulp nodig is. Wie bijstand nodig heeft, zal die ook krijgen.

In Kapelle-op-den-Bos is een jeugdkamp aan basisschool 't Kiezeltje ontruimd na de doortocht van een windhoos. Verschillende tenten zijn weggeblazen. De jongeren waren op dat moment niet aanwezig.

In Diegem is de kerkmuur gedeeltelijk ingestort door de zware regenval en windstoten. Bij één woning zijn zo'n 10 dakpannen gaan vliegen. Er zijn ook verschillende kelders ondergelopen. In een van de ruimtes op de eerste verdieping van het Fedasil-opvangcentrum voor asielzoekers is het plafond naar beneden gekomen. Drie bewoners zouden lichtgewond zijn geraakt.

In Gooik is een toren van de Torentoer omgewaaid. Die maakt deel uit van een evenement in het Pajottenland, waarbij in Gooik, Herne, Lennik en Galmaarden 4 torens van 12 meter staan van waarop bezoekers een uitzicht hebben. Een van die torens, opgebouwd uit stellingen, is nu omgewaaid.

Het provinciaal domein van Huizingen blijft vandaag gesloten. Honderden bomen zijn er  omgewaaid of afgebroken.  Alles moet eerst opgeruimd worden alvorens bezoekers opnieuw worden toegelaten.

Oost-Vlaanderen: dak van winkelmagazijn in Brakel stort in

In Brakel is het dak van een magazijn van supermarkt Aldi ingestort. Twee medewerkers zaten daardoor een tijdlang vast. De winkel blijft zeker vandaag nog gesloten. Elders in Brakel is de brandweer tot 's avonds laat nog beziggeweest met het verwijderen van modder uit de straten.

Het dak van de bibliotheek van Haaltert is volledig weggerukt door de hevige wind. Alvast vandaag zal de bib een hele dag gesloten zijn. Er is een plastic zeil op het dak gelegd en de boeken zijn zoveel mogelijk beschermd.

West-Vlaanderen: brokstuk van gebouw naar beneden in Ieper

Op de Grote Markt van Ieper is een brokstuk van een pand naar beneden gekomen na een blikseminslag. Het gaat om het bankgebouw van BNP Paribas Fortis. Daarbij zijn gelukkig geen gewonden gevallen.

In Sint-Michiels, een deelgemeente van Brugge, is een fietser lichtgewond geraakt toen hij een losgekomen tak op zich kreeg.

Limburg: schade erg beperkt

De provincie Limburg lijkt grotendeels gespaard gebleven van het zware onweer. Er viel wel veel regen en op sommige plaatsen heeft het ook hard gewaaid. Het aantal oproepen bij de brandweer bleef beperkt. In Tessenderlo en in Hasselt viel wel een boom op de weg.

Hinder op het spoor is opgelost

Alle incidenten op het spoor na het noodweer zijn opgelost, het spoorverkeer kan overal hernemen, laat spoornetbeheerder Infrabel weten. Vanmorgen kunnen er nog wel vervolgvertragingen zijn omdat het treinverkeer overal opnieuw op gang komt.

Zo kan volgens Infrabel het spoorverkeer hernemen tussen Mechelen-Nekkerspoel en Kontich-Lint, waar er geen treinen meer reden nadat een boom op de sporen was gevallen. Ook tussen Heike en Willebroek en tussen Weerde en Mechelen kunnen opnieuw treinen nadat een boom geruimd werd.

Idem tussen Heist-op-den-Berg en Lier, waar een boom in de bovenleiding was beland. Tot slot kan ook het treinverkeer tussen Londerzeel en Heike hernemen. Het technische probleem aan de bovenleiding is daar opgelost.

2024-07-10T05:11:17Z dg43tfdfdgfd