NOBELPRIJSWINNAAR EN PSYCHOLOOG DANIEL KAHNEMAN (90) OVERLEDEN

Kahneman stond bekend voor de psychologische inzichten die hij toepaste binnen de economische wetenschap, met name rond het beoordelingsvermogen en de besluitvorming van mensen bij onzekerheid. Hoewel hij zich nooit heeft gespecialiseerd in economie, leverde zijn onderzoek hem wel de Nobelprijs voor de Economie op in 2002.

Zijn inzichten zette hij uiteen in de wereldwijde bestseller 'Ons feilbaar denken' - Thinking, Fast and Slow in het Engels - die hij in 2011 uitbracht. De Nobelprijswinnaar gaat daarin in op de 2 verschillende manieren waarop het menselijk brein denkt. Enerzijds snel, intuïtief en emotioneel, anderzijds langzamer, doelbewuster en logischer.

Kahneman werd in 1934 geboren in Tel Aviv, in Israël, maar hij bracht een deel van zijn jeugd door in Frankrijk, onder de Duitse bezetting. Kahneman studeerde in 1954 af aan de Hebrew University in Jeruzalem, waarna hij een doctoraat in de psychologie behaalde aan de Amerikaanse universiteit Berkeley. 

In 2013 kreeg hij de vrijheidsmedaille van de toenmalige Amerikaanse president Barack Obama. Die eremedaille is de hoogste burgerlijke onderscheiding in de VS.

2024-03-28T05:17:09Z dg43tfdfdgfd