NIEUWE MOLECULE ONTDEKT DOOR BELGISCHE ONDERZOEKER IN MASSACHUSETTS

Een nieuwe molecule ontdekt door het team van de Belgische onderzoekster Nathalie Franchimont is zaterdag gepubliceerd in de American Academy of Dermatology. Franchimont leidt het laboratorium Nimbus Therapeutics in Massachusetts.

Het farmaceutische bedrijf Takeda heeft de molecule voor 4 miljoen dollar gekocht om ze op de markt te brengen. Dat is vernomen in de marge van het bezoek van de minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib aan Boston, in de Verenigde Staten.

De molecule, die de naam TYK2 kreeg, moet psoriasis en andere auto-immuunziekten bestrijden. Ze werd ontwikkeld door een onderzoeksteam onder leiding van Franchimont.

Begin februari had het Japanse bedrijf al over de overname gecommuniceerd. Ramona Sequeira van Takeda zei toen dat de molecule "potentieel heeft voor patiënten van verschillende ziektes". Niet alleen voor patiënten met psoriasis, maar ook voor mensen die te maken hebben met andere immuungemedieerde ziekten, waaronder inflammatoire darmziekten, psoriatische artritis en systemische lupus erythematosus, een chronische auto-immuunziekte die aan verschillende organen ontstekingen veroorzaakt.

Nimbus Therapeutics kon eind november vorig jaar al positieve resultaten van de molecule in een klinische studie bij psoriasispatiënten voorleggen. Begin dit jaar volgde fase 3 van de studie.

Het bedrijf Takeda is met een site in het Henegouwse Lessines ook actief in ons land.

2023-03-19T07:57:01Z dg43tfdfdgfd