NIEUWE EVACUATIES VOOR OVERSTROMINGEN IN RUSLAND

In de Russische oblasten Tjoemen en Koergan, in Siberië, hebben de autoriteiten dinsdag opgeroepen tot evacuaties in gebieden die getroffen zijn door zware overstromingen.

De gouverneur van de oblast Tjoemen, Aleksander Moor, beval "een dringende evacuatie uit gebieden met waarschijnlijke overstromingen". Het gaat dan om de dorpen Palenka, Novogeorgievka en Afonkino, die aan de grens met Kazachstan liggen. In het gebied is het waterpeil van de rivier Isjim op sommige plaatsen gestegen tot boven 8 meter, een kritiek niveau volgens het lokale bestuur.

In de naburige oblast Koergan is het waterpeil van de rivier Tobol in 24 uur met 1,11 meter gestegen tot 7,42 meter. Zowat 21 plaatsen kregen het bevel om te evacueren.

In de oblast Orenburg, waar er de afgelopen dagen grote overstromingen waren, is het niveau van de Oeral-rivier gedaald. Het water trok zich de afgelopen 24 uur terug uit een duizendtal overstroomde woningen. De stad Orsk, waar de situatie na de zware overstromingen van vorige week was verbeterd, wordt opnieuw bedreigd. Het water van een secundaire waterloop stroomde er over een dam.

De overstromingen in Rusland en Kazachstan, de zwaarste in decennia in de betrokken regio's, worden veroorzaakt door hevige regenval, die in verband wordt gebracht met stijgende temperaturen, toegenomen smeltwater en het breken van het winterijs dat de rivieren bedekt.

2024-04-16T10:38:43Z dg43tfdfdgfd