NAVO-TOPMILITAIR ROB BAUER WAARSCHUWT: "HET ZAL NOG 15 JAAR HEEL ONRUSTIG ZIJN IN DE WERELD"

"Het is nog niet te laat voor Oekraïne. De Russen hebben vooruitgang geboekt, maar nog altijd vrij beperkt en nog steeds niet strategisch."

Dat zei de Nederlandse admiraal Rob Bauer vanavond in Terzake. Bauer is sinds 3 jaar de voorzitter van het Militair Comité van de NAVO, het hoogste militaire overlegorgaan van de alliantie.

Volgens Bauer heeft het uitblijven van de westerse steun wel degelijk gevolgen gehad aan het Oekraïense front. "Het belangrijkste is dat we hulp blijven sturen. En hoe langer de oorlog duurt, hoe lastiger dat wordt. Veel landen geven al 2 jaar wapens en munitie vanuit hun eigen voorraden, maar die zijn ook niet eindeloos."

"We kunnen 2 dingen doen: nog dieper in de eigen voorraden tasten en nog harder duwen op de defensie-industrie om nog veel meer en sneller te produceren." 

"Het zal waarschijnlijk minstens een jaar duren om in het westen echt tot een grotere productie te komen. Die periode zullen we moeten overbruggen, zodat Oekraïne zich kan voorbereiden op een volgend tegenoffensief. Maar dat zal niet eenvoudig zijn. Er zijn 450.000 Russen in het bezette deel van Oekraïne."

Voorbereiden om te overleven

Op een persconferentie in januari klonk Rob Bauer al opvallend alarmerend. Hij zei toen dat burgers zich moeten voorbereiden en dingen als water, een radio en zaklamp op batterijen in de buurt moeten hebben om de eerste 36 uur te overleven.

"Ik meen dat. Als er iets gebeurt, en dat kan evengoed een natuurramp zijn, dan moet je in staat zijn om te overleven als de overheid geen water of elektriciteit meer levert. Als een oorlog begint, dan zullen er sowieso problemen zijn met elektriciteit en water. Dus zorg dat je dat soort simpele dingen in huis hebt."

"Het betekent niet dat de oorlog morgen begint. Maar het zal de komende 15 jaar wel heel onrustig zijn, omdat die tektonische platen van de macht aan het schuiven zijn in de wereld. Ik denk dat het belangrijk is dat mensen zich beginnen te realiseren dat het niet per se een ver-van-mijn-bedshow is."

2024-05-07T20:17:03Z dg43tfdfdgfd