NATUURHULPCENTRUM OUDSBERGEN REDT BEER YAMPIL UIT OEKRAïNE: “ANDERE BEREN OPGEGETEN DOOR SOLDATEN”

Het Natuurhulpcentrum in Oudsbergen gaat beer Yampil uit een dierentuin in het gelijknamige bevrijde stadje redden met de hulp van dierenvrienden. Want het Natuurhulpcentrum lanceerde een oproep met de vraag naar financiële steun. Die kwam er al heel snel, waardoor het dier nu gered kan worden. De overige beren in het park zijn opgegeten door Russische soldaten.

De oorlog in Oekraïne eist niet alleen menselijke slachtoffers, ook dieren maken bijzonder veel gruwelijkheden mee. “Met tal van opvangcentra doorheen Europa proberen we daar zoveel mogelijk dieren te helpen, want de nood is nog altijd heel hoog”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulpcentrum. “Nu is er de dringende vraag gekomen om beer Yampil een nieuwe thuis te geven.”

Maar dat is een kostelijke operatie. “Het is niet alleen het transport zelf dat je moet betalen”, legt Janssen uit. “De beer moet tal van keren verdoofd worden, verschillende onderzoeken, er wordt bloed getrokken, vaccinaties gezet… Dat dier gaat waarschijnlijk nog meerdere medische problemen hebben. En daarna moeten we nog een nieuwe plek vinden waar hij de rest van zijn leven gaat blijven. Alles bij elkaar beginnen we dus ergens aan waarvan we niet weten wat het gaat kosten.”

Het Natuurhulpcentrum lanceerde dus een oproep met de vraag om hulp om het financieel mogelijk te maken om de beer te redden. “En dat scheen te lukken, een dag na de lancering van de oproep konden we contact opnemen met Oekraïne om te zeggen dat we Yampil kunnen gaan ophalen”, zegt Janssen. “Eind volgende week gaan we naar Polen, waar de beer nu zit, om hem op te halen.”

Opgegeten door Russische soldaten

Yampil was niet het enige dier in de dierentuin toen de bezetting van het stadje begon, maar wel een van de weinigen die het overleefd heeft. “Een groot deel van de dieren was omgekomen, hetzij door ontberingen, hetzij omdat ze waren opgegeten door de Russische soldaten”, aldus Janssen. “Yampil maakte deel uit van een groepje van vijf beren, de vier andere zijn opgegeten door de Russische soldaten. Maar moet je het die mensen kwalijk nemen? Dat weet ik niet, ze zullen waarschijnlijk ook geen eten gehad hebben.”

Waarom Yampil niet is opgegeten, is niet duidelijk. “Misschien was het stadje net op tijd bevrijd”, raadt Janssen. In elk geval moet het voor de beer wel een traumatische ervaring geweest zijn. En dat merkt Janssen ook bij andere dieren die het Natuurhulpcentrum reeds uit het oorlogsgebied in Oekraïne wist te redden. “De dieren die van daar komen, zijn in het begin heel erg bang en schuw, we merken een duidelijk verschil met dieren die uit een andere regio komen.”

2023-05-27T09:47:37Z dg43tfdfdgfd