NATIONALISTISCHE OPPOSITIE WINT VERKIEZINGEN NOORD-MACEDONIë

In Noord-Macedonië heeft de rechts-nationalistische oppositiepartij VMRO-DPMNE woensdag de verkiezingszege binnengehaald. De regerende pro-Europese sociaaldemocraten (SDSM) hebben hun verlies erkend bij zowel de parlements- als de presidentsverkiezingen. Daardoor staat de toetreding tot de Europese Unie mogelijk op de tocht.

De nationalisten beloofden in de verkiezingscampagne dat ze een koers tegen buurlanden Griekenland en Bulgarije zouden varen. De naamsverandering van Macedonië naar Noord-Macedonië ligt aan de basis voor hun ongenoegen. Athene drong aan op de naamsverandering omdat een regio in het noorden van Griekenland dezelfde naam heeft. De regering van sociaaldemocraat Zoran Zaev ging in op die vraag en zo werd het land in 2019 omgedoopt tot Noord-Macedonië.

De zeventigjarige Gordana Siljanovska-Davkova is de nieuwe president van Noord-Macedonië. Partijleider Hristijan Mickoski wordt waarschijnlijk de nieuwe premier. Hij heeft ook beloofd om harder op te treden tegen Bulgaarse eisen. Sofia wil dat Noord-Macedonië de grondwet aanpast om de Bulgaarse minderheid te beschermen. Mickoski heeft tijdens de campagne ook de Albanese minderheid in het land aangevallen.

De weg die de nationalisten willen inslaan, zou de toetredingsonderhandelingen die de EU in juli 2022 startte met Skopje kunnen belemmeren. EU-lidstaten Griekenland en Bulgarije hebben het recht om een veto uit te spreken over vrijwel elke stap van de onderhandelingen.

2024-05-08T22:35:41Z dg43tfdfdgfd