MUZIKANT SPEELT 840 KEER HETZELFDE DEUNTJE IN ANTWERPSE SINT-PAULUSKERK: "HOPELIJK ZIE IK GEEN VREEMDE WEZENS UIT PARTITUUR OPDUIKEN"

'Mooie liedjes duren niet lang', klinkt het spreekwoord. Maar dit liedje duurt in ieder geval 12 uur lang. "Vexations, het muziekstuk van Erik Satie, betekent letterlijk 'plagerij' of 'ergernis'. Hij schreeft het op het einde van de 19e eeuw op een ingewikkelde manier, doorvlochten met moeilijkheden", zegt Bart Rodyns, die zich toch aan een uitvoering waagt.

"Het zal 12 uur lang duren om de 840 variaties op het thema met 18 noten gespeeld te krijgen. Rond 18u zou ik klaar moeten zijn." 

Na elke uitvoering van het deuntje verandert Rodyns van partituur. "Ik denk dat ik de 18 noten en hun volgorde na een paar uur spelen nu wel al ken, maar toch wil ik de partituren ook voor mij hebben. Die zullen ook geveild worden. De opbrengst daarvan gaat naar de organisatie Muziek in Sint-Paulus die orkestmissen organiseert in de kerk, bijvoorbeeld op de feestdagen."

Verschillende plekken en instrumenten

Opdat het marathonconcert niet te eentonig zou zijn, verhuist Bart Rodyns doorheen de dag naar verschillende plekken op de Sint-Paulussite. "Zo speel ik straks buiten op een versterkt keyboard. En een deel van het concert vindt plaats in de crypte. Daar speel ik op een kistorgel."

2024-07-27T13:33:03Z dg43tfdfdgfd