MUUR VAN ANTWERPSE GEVANGENIS MOET GESTABILISEERD WORDEN: "GEVAARLIJK VOOR SCHOOL AAN DE OVERKANT"

Cipiers van de Antwerpse gevangenis klagen al langer over de staat van het gebouw. Er wordt momenteel gebouwd aan een nieuwe gevangenis, die zou over 2 jaar klaar moeten zijn. In tussentijd verblijven de gevangenen nog in de Begijnenstraat, maar daar blijkt nu een probleem te zijn met een van de buitenmuren.

De muur naast de personeelsparking helt over. "Er is instortingsgevaar en er kunnen ook brokstukken naar beneden vallen", zegt Robby De Kaey van de socialistische vakbond ABVV. "Dat zou niet enkel voertuigen kunnen beschadigen, maar er zouden ook mensen gewond kunnen raken."

De voorgevel van de gevangenis is gelinkt aan de instabiele zijmuur. "Als de voorkant zou instorten, is dat gevaarlijk voor alle passanten in de Begijnenstraat", gaat De Kaey verder. "Er is ook een school recht tegenover de gevangenis. Er heerst ongerustheid dat er ook daar gewonden zouden kunnen vallen."

Gevangenen kunnen niet ontsnappen

De vakbonden merkten het probleem enkele maanden geleden al op. "Omdat er in eerste instantie weinig gebeurde, hebben we zelf contact opgenomen met burgemeester Bart De Wever (N-VA)", aldus De Kaey. "Daardoor is de Regie der Gebouwen sneller in actie geschoten."

De vakbondsman geeft nog mee dat er zeker geen gevangenen kunnen ontsnappen als de muur zou instorten. "Achter de instabiele muur staat nog een muur die ongeveer even hoog is. Bij een eventuele instorting gaan er niet plots criminelen naar buiten lopen en kunnen rondwandelen op de Meir."

Volgens de Regie der Gebouwen lopen voorbijgangers geen gevaar. Er is een veiligheidsperimeter afgebakend rond de gevangenismuur en de muur is verankerd aan de aangrenzende muren. Er is nu een voorstel uitgewerkt om de muur te stabiliseren en dat is goedgekeurd door de gevangenis. Er zal een vergunning worden aangevraagd om de funderingswerken uit te voeren. Een deel van de parking kan momenteel niet gebruikt worden.

2024-04-16T05:42:32Z dg43tfdfdgfd