MOORD OP SIKH-LEIDER: CANADESE POLITIE ARRESTEERT DRIE INDIëRS

De Canadese politie heeft drie mannen gearresteerd die ervan worden verdacht deel uit te maken van een groep die bijna een jaar geleden Sikh-leider Hardeep Singh Nijjar vermoordde in het westen van het land.

De zaak stortte Canada en India afgelopen najaar in een ernstige diplomatieke crisis nadat de Canadese premier Justin Trudeau suggereerde dat de Indiase regering betrokken was bij de dood van de separatistische leider.

Drie Indiërs, twee van 22 en één van 28, werden vrijdagochtend gearresteerd en beschuldigd van moord met voorbedachten rade en samenzwering in verband met de dood van Nijjar.

Ze werden in het westen van Canada gearresteerd door de politie van Edmonton en worden vastgehouden in afwachting van verdere procedures.

Ze waren allemaal al tussen de drie en vijf jaar in Canada, zei de politie op een persconferentie.

De drie verdachten zouden verschillende rollen hebben gespeeld - schutter, chauffeur en uitkijk - op 18 juni 2023, de dag dat de Sikh-leider werd doodgeschoten op de parkeerplaats van de Sikh-tempel die hij leidde in Surrey, een voorstad van Vancouver.

Hardeep Singh Nijjar, een campagnevoerder voor de oprichting van een Sikh-staat bekend als Khalistan, die in 1997 in Canada aankwam en in 2015 Canadees staatsburger werd, werd door de Indiase autoriteiten gezocht voor vermeende terroristische daden en samenzwering om een moord te plegen. Hij ontkende de beschuldigingen.

2024-05-03T22:48:03Z dg43tfdfdgfd