MINSTENS 38 DODEN BIJ ISRAëLISCHE AANVAL OP WAPENDEPOTS IN SYRIë

Volgens de Syrische staatsmedia heeft Israël afgelopen nacht verschillende raketten op het land afgevuurd. Het Syrische Observatorium voor Mensenrechten (SOHR) zegt dat enkele wapendepots van Hezbollah in de stad Aleppo het doelwit waren. Die Libanese groep is namelijk actief in Syrië, maar ook in Irak en andere landen in het Midden-Oosten.

Er is onduidelijkheid over het exacte aantal doden, maar er zouden minstens 38 mensen om het leven gekomen zijn bij de aanval. Andere bronnen spreken dan weer van 42 doden. Er zouden zowel strijders van Hezbollah als Syrische militairen zijn omgekomen. Het Syrische ministerie van Defensie spreekt ook over burgerslachtoffers.

Volgens het ministerie gebeurden de bombardementen op het moment dat "terroristische organisaties" drone-aanvallen uitvoerden vanuit de Syrische stad Idlib en het westen van Aleppo. 

De aanval is het zwaarste Israëlische bombardement op Syrië sinds het begin van de oorlog, zegt het Observatorium voor Mensenrechten. Israël neemt geregeld doelen in Syrië onder vuur, omdat in dat land verschillende "proxy's" van Iran actief zijn. Dat zijn gewapende groepen die aan Iran gelinkt zijn, zoals Hezbollah of de Houthi's in Jemen. Iran biedt die organisaties financiële en militaire steun om tegen gemeenschappelijke vijanden te strijden. 

"Betalen met bloed"

Hezbollah en Israël nemen elkaar geregeld onder vuur aan de Israëlisch-Libanese grens. Bij die aanvallen zijn al honderden Libanezen en tientallen Israëli's om het leven gekomen. In februari beloofde de leider van Hezbollah Hassan Nasrallah nog dat Israël "met bloed zal betalen" voor de dood van verschillende burgers in het zuiden van het land.

Hezbollah voert aanvallen uit als teken van steun aan de Palestijnse groep Hamas, dat in de Gazastrook in oorlog is met Israël. In Gaza zijn volgens de laatste cijfers ondertussen al meer dan 32.600 Palestijnen om het leven gekomen.

2024-03-29T10:35:03Z dg43tfdfdgfd