MINISTERIE VOLKSGEZONDHEID WIL STRENGERE WAARSCHUWING OP ALCOHOLVERPAKKINGEN, MAAR SECTOR STAAT OP DE REM

In februari kondigde de sector aan dat er een nieuwe waarschuwing op reclame voor alcohol zou komen: 'Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid' in plaats van 'Ons vakmanschap drink je met verstand'. 

"Die eerste slogan klonk wat te romantisch en we zijn dus overgegaan naar deze hele duidelijke gezondheidsboodschap", zegt Krishan Maudgal, CEO van de federatie Belgische Brouwers. "Dat was een officieel advies van de Hoge Gezondheidsraad in 2018, dus we hebben er bewust voor gekozen om daar geen misverstanden rond te laten ontstaan."

"Die slogan was voor iedereen in de sector verplicht vanaf 1 juli, met uitzondering van drukwerk met de oude educatieve boodschap dat al eerder besteld werd. Daar geldt nog een aanpassingsperiode tot 1 januari 2025."

Beter "alcoholgebruik" dan "alcoholmisbruik"?

Volgens het ministerie van Volksgezondheid en de Hoge Gezondheidsraad is ook de slogan 'Alcoholmisbruik schaadt de gezondheid' misleidend. Het ministerie van Volksgezondheid wil alcoholproducenten daarom verplichten om de slogan aan te passen.

De term 'alcoholmisbruik' zou volgens hen beter vervangen worden door 'alcoholgebruik', omdat ook lichte of matige alcoholconsumptie het risico op ernstige ziekten verhoogt. "Maar de alcoholindustrie dringt erop aan en lobbyt veel zodat er geen specifieke slogan over 'alcoholgebruik' komt", zegt dr. Frieda Matthys van de Hoge Gezondheidsraad.

"Dat is een verschil in focus", legt ze uit. "Met de Hoge Gezondheidsraad willen wij benadrukken dat alcohol een ongezond product is dat risico's inhoudt. De alcoholindustrie suggereert, met de term "alcoholmisbruik", dat alcohol op zich geen probleem is en door iedereen gedronken kan worden: als er problemen zijn, ligt het dan aan de persoon die te veel drinkt."

"Al het onderzoek van de laatste 10 jaar wijst erop dat alcohol op zich een toxische stof is en dat best niemand het zou drinken: als iemand het toch drinkt, gebeurt dat volgens onderzoekers beter met heel wat voorzichtigheid", zegt ze.

Zo vertelt Matthys dat alcohol zowel effect heeft op korte termijn (minder goed slapen, riskant op de baan...) als op lange termijn (het is niet goed voor je hart, hersenen...). "We leren nu ook meer en meer dat alcohol het risico op kanker verhoogt: niet alleen kanker van het spijsverteringstelsel, maar ook andere kankers."

"De alcoholindustrie hoort dat natuurlijk niet graag, want zij verdienen er geld aan en willen dat er een positief imago over alcohol blijft bestaan. Ze willen niet dat het gaat zoals bij tabak, waar 30 jaar geleden ook veel luchtiger over gedaan werd."

Mag je dan helemaal geen alcohol meer drinken? "Eigenlijk bestaat er geen veilige hoeveelheid alcohol, maar dat is ook geen ramp. Het leven houdt heel veel risico’s in", zegt Matthys. "'Ga niet boven de 10 glazen per week', is de richtlijn die internationaal gegeven wordt, maar het is niet de bedoeling dat wij mensen zeggen wat ze wel en niet mogen doen. Wij willen enkel informatie over gezondheidsrisico's meegeven."

Ten slotte vertelt Matthys over een ander voorstel van de Hoge Gezondheidsraad. "Het publiek went aan een slogan. Als je iets 5 keer gezien hebt, dringt dat niet meer door. Daarom stellen we voor om slogans te maken die direct aanspreken over de effecten van alcohol en om die slogans elke paar maanden te vernieuwen."

"De alcoholindustrie zal zeggen dat we hen op kosten jagen, maar het is gewoonweg onze bedoeling om de risico's duidelijk te maken aan mensen die alcohol drinken."

"Blijven genieten van onze biercultuur"

In maart kwam er een nieuw advies van de Hoge Gezondheidsraad, waarin zij de term "alcoholgebruik" in plaats van "alcoholmisbruik" hanteren. "Maar die nieuwe term lijkt ons een brug te ver", zegt Maudgal, die wel benadrukt dat Belgische Brouwers al jarenlang voor een verantwoorde consumptie pleit.

"Het overgrote deel van de bevolking gaat op een verantwoorde manier met alcohol om en past dat in een evenwichtige levensstijl", legt hij uit. "Je kan gezondheid niet enkel en alleen tot alcohol herleiden, want je moet ook gezonde en evenwichtige voeding eten, voldoende bewegen... Alcohol moet in een verantwoorde context zeker en vast mogelijk blijven."

"Bovendien komt er binnenkort striktere regelgeving rond alcoholreclame en hebben wij recent een nieuw platform gelanceerd om ook daar aan te zetten tot verantwoorde consumptie." "Gezelligheid en verantwoordelijkheid hand in hand" staat bovenaan die website.

"Daarnaast zie je dat brouwers de afgelopen decennia bezig waren met innovatie", aldus Maudgal. "Zo zijn er de dag van vandaag gigantisch veel varianten die alcoholvrij zijn of een laag alcoholpercentage hebben. Dat geeft de mogelijkheid om, ook als je minder alcohol wil drinken, te kunnen genieten van bijvoorbeeld bier in een gezelschap."

"Want laat ons eerlijk zijn: bier is een sociale drank die mensen samenbrengt en onze cultuur typeert. De Belgische biercultuur werd in 2016 dan ook officieel erkend als immaterieel cultureel erfgoed door UNESCO. We willen daar van blijven genieten, op een verantwoorde manier uiteraard, en zouden het zonde vinden als dat nu wordt uitgeveegd omwille van een ver doorgedreven aanpak."

2024-09-07T12:31:42Z dg43tfdfdgfd