"MIJN WIEG LAG VOL SCHERVEN, MAAR IK OVERLEEFDE": CAROLINE UIT WINTAM KEERT TERUG NAAR HUIS WAAR BROERS EN ZUS STIERVEN DOOR V-BOM TIJDENS WO II

Te koop: gezinswoning in doodlopende straat met omhaagde tuin en ... een beklijvend oorlogsverleden. Het zou de plaatsbeschrijving kunnen zijn van een huis dat zopas verkocht is in de Frans De Laetstraat in Wintam. 80 jaar geleden zijn op diezelfde plek 3 kinderen om het leven gekomen bij de inslag van een V1-bom in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog.

"Amai, dat doet aardig", zegt Caroline De Block (80). We staan op 12 februari 2025 na vele jaren nog eens voor het huis staat waar haar leven al na 7 maanden voorbij had kunnen zijn. "Wetende dat ons moe hier met ons heeft gewoond. En het staat nog te koop ook", merkt ze meteen op.

Caroline heeft uiteraard zelf geen levende herinnering aan wat haar als baby overkwam. Maar de impact op haar familie voelt ze al heel haar leven. Bij de bominslag verloor ze 80 jaar geleden 2 broers en een zus. Samen met haar moeder en zus Elza overleefde Caroline de V-bom. De vader van het gezin was niet thuis. Zusje Elza was in 1945 3 jaar, ze overleed nog maar enkele jaren geleden.

Zus Elza redt onbewust gezin

"Elza heeft mijn moeder onbewust gered. Ze was ziek en huilde in de vroege ochtend op die 8e maart. Mijn moeder deed een deur open om naar haar toe te gaan. Daardoor viel het dak op de deur in plaats van op ons", blikt Caroline terug op het drama zoals het haar werd overgeleverd.

"Op mijn wieg is een schilderij gevallen. Het gebroken glas van het kader lag in mijn wieg. Maar het schilderij heeft mij gered, want het heeft alle brokstukken van me weggehouden." Ernest, Juliaan en Maria Florentina, de andere kinderen, lagen vooraan in het huis te slapen. "Zij zijn alle 3 gestorven."

Caroline schrikt wanneer ze verderop in de straat voor het eerst het herdenkingspleintje ziet dat in 2016 werd aangelegd. "Allez jong, is dat die boem?" Ze doelt op een replica, een kleinere nagemaakte versie van de V1 die in totaal 18 mensen van het leven beroofde. "Ik verschiet ervan, want ik heb nooit geweten hoe die eruit zag."

Duitser te lijf gegaan

De dodelijke bominslag heeft altijd als een schaduw over het leven van Carolines moeder gehangen. "Als je daarover maar één woord zei, werd ze niet goed. En als ze wat alcohol gedronken had, moest je er zeker niet over beginnen." 

"Veel jaren na de oorlog is mijn moeder in een café in Boom een Duitse klant te lijf gegaan. Die mens had niets gedaan, maar pakte een grote schrik. Ze moesten ons moe eraf trekken, want ze zou die Duitser kapotgemaakt hebben. Ze moet gedacht hebben dat ze door zijn volk, de Duitsers, haar 3 kinderen kwijt was."

Op 8 maart, exact 80 jaar na de bominslag, organiseerde de gemeente Bornem een herdenking voor alle slachtoffers van de V1-bom en hun nabestaanden. Caroline De Block kon er helaas niet bij zijn. Ze brak na ons gesprek haar heup, en is intussen bezig aan een intense revalidatie.

Huis verkocht

Intussen is het huis in Wintam verkocht. Verkoper Hugo Vercauteren maakte geen geheim van het dramatische verleden van het pand. "Dit was jarenlang het huis van mijn ouders, gepensioneerde landbouwers. Ik vertelde aan kandidaat-kopers zeker over de periode daarvoor, over de oorlog. Waarom zouden zij niet mogen weten dat hier destijds doden gevallen zijn?"

De nieuwe eigenaar van het huis in de Frans De Laetstraat wilde liever niet opduiken in onze reportage. Hij zal opnieuw leven brengen op de plek waar 80 jaar geleden het leven kansloos en abrupt eindigde voor de helft van het gezin De Block.

2025-03-27T05:57:30Z