MEER DAN VIJFTIEN BURGERS GEDOOD DOOR MILITIES IN CONGOLESE PROVINCIE ITURI

Minstens vijftien mensen zijn deze week gedood door militieleden in verschillende dorpen in de noordoostelijke Congolese provincie Ituri. Dat melden verschillende lokale bronnen.

De aanval wordt toegeschreven aan de militie Codeco (Coopérative pour le développement du Congo). Dat is de gewapende tak van de Lendu-stam, die in Ituri in een bloedige strijd is verwikkeld met de rivaliserende Hema en het Congolese leger.

"De slachtoffers zijn 15 en 16 april gekidnapt en we zijn vandaag ingelicht over hun dood, na de vondst van hun lichamen", verklaarde Innocent Matukadala, een bestuurder in de sector Banyali-Kilo. Enkelen onder hen zouden onthoofd zijn.

Volgens Matukadala waren de meerderheid van de slachtoffers goudzoekers. Vier slachtoffers komen uit een dorp, drie anderen uit een ander en acht anderen uit een derde dorp. Het is niet duidelijk of de slachtoffers ook van goud zijn beroofd.

Jean Robert Basiloko, voorzitter van de burgermaatschappij in Banyali-Kilo, schat het aantal doden op twinig. Onder hen zouden een dorpshoofd, drie vrouwen en een kind zijn. Ook hij wijst met de beschuldigende vinger naar Codeco.

Sinds begin dit jaar hebben leden van Codeco tientallen burgers gedood bij aanvallen in dorpen. Begin maart bestormden militieleden ook een ziekenhuis en doodden een patiënte in haar bed.

Na een tiental jaren van rust escaleerde het dodelijke conflict tussen de Hema en de Lendu in Ituri in 2017 opnieuw. Sindsdien stierven duizenden burgers en sloegen meer dan anderhalf miljoen mensen op de vlucht.

Tijdens het vorige conflict tussen communautaire milities vielen tussen 1999 en 2003 duizenden doden, tot de Europese Artemis-troepen onder het bevel van Frankrijk tussenkwamen.

2024-04-18T18:11:34Z dg43tfdfdgfd