MEER DAN ACHTHONDERD INWONERS GEëVACUEERD NA VULKAANUITBARSTING IN INDONESIë

In de nacht van dinsdag op woensdag is de vulkaan Ruang, in het noordoosten van het Indonesische eiland Sulawesi, tot uitbarsting gekomen, waarop ongeveer achthonderd personen in de buurt werden geëvacueerd. Zo hebben de Indonesische autoriteiten woensdag bekendgemaakt.

De vulkaan - die 725 meter boven de zeespiegel uitstijgt - spuwde dinsdag rond 21.45 uur lokale tijd (15.45 uur Belgische tijd) voor het eerst lava. Woensdagochtend volgden nog twee uitbarstingen, melden de vulkanologische en geologische agentschappen van het land.

Meer dan achthonderd mensen werden geëvacueerd en naar een naburig eiland in veiligheid gebracht. Er zijn geen doden of gewonden, aldus het Indonesische persagentschap Antara.

Volgens het vulkanologisch agentschap nam de activiteit van de vulkaan de afgelopen weken opnieuw toe na twee aardbevingen in de regio. De laatste uitbarsting van de Ruang vond plaats in 2002.

Verspreid over heel Indonesië zijn bijna 130 vulkanen actief. De eilandstaat ligt op de Pacifische Ring van Vuur, een gebied dat bekendstaat om seismische bevingen.

2024-04-17T10:25:34Z dg43tfdfdgfd