MAROKKO HOUDT HONDERDEN MENSEN TEGEN DIE ILLEGAAL GRENS MET SPAANSE STAD CEUTA WILDEN OVERSTEKEN

Op meerdere momenten van de dag probeerden honderden migranten en vluchtelingen gisteren de grens tussen de Marokkaanse stad Fnideq en de Spaanse stad Ceuta over te steken. De ordetroepen konden dat voorkomen, waarna de migranten en vluchtelingen zich terugtrokken in de heuvels in de grensstreek.

Het ging vooral om Marokkanen uit verschillende delen van het land, onder wie veel minderjarigen. Maar er waren ook een aantal mensen uit Sub-Sahara-Afrika bij.

Zeker één iemand overleefde de poging om de grens over te steken niet. De Marokkaanse civiele bescherming haalde een lichaam uit het water. De identiteit en nationaliteit van het slachtoffer werd niet bekendgemaakt. Het uiterste deel van het grenshek tussen Fnideq en Ceuta loopt de Middellandse Zee in. Geregeld proberen mensen rond het hek heen te zwemmen.

De honderden migranten en vluchtelingen waren aangemoedigd door oproepen op sociale media om op 15 september naar Fnideq te komen en te proberen in grote groep de grens over te steken. Dat is inmiddels een bekende strategie, men hoopt dat men er op die manier gemakkelijker doorheen raakt.

De Marokkaanse politie anticipeerde erop en voerde de voorbije week intensieve controles uit, maar toch kwam het gisteren tot een confrontatie. Honderden mensen zouden zijn gearresteerd, vooral jongeren.

Tussen 9 en 11 september zijn volgens de Marokkaanse autoriteiten in verschillende steden ook meer dan 60 mensen opgepakt die ervan verdacht worden valse informatie te hebben verspreid op sociale media en zo hebben aangezet tot een collectieve poging tot illegale emigratie. Onder hen ook minderjarigen.

Het is niet de eerste keer dat een grote groep migranten en vluchtelingen de grens tussen Fnideq en Ceuta bestormt. Samen met Melilla is Ceuta de enige grens met de Europese Unie op het Afrikaanse continent.

Vorige maand probeerden honderden mensen gebruik te maken van de dikke mist om naar Ceuta te zwemmen. In 2021 slaagden duizenden mensen erin Ceuta te bereiken, omdat de Marokkaanse grenswacht hen had doorgelaten. Dat was het gevolg van een diplomatieke rel tussen Marokko en Spanje over de Westelijke Sahara.

De grenswacht voert haar taak tegenwoordig weer uit. In de eerste 8 maanden van dit jaar werden volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken 45.015 mensen tegengehouden. In augustus alleen waren er 11.300 pogingen om de grens illegaal over te steken.

Veel Marokkanen willen hun land verlaten, onder meer door de hoge voedselprijzen en een gebrek aan toekomstperspectief. De oversteek naar Ceuta is daarbij de meest veilige route.

Canarische eilanden

De belangrijkste migratieroute vanuit Afrika naar Spanje blijft echter die over de Atlantische Oceaan naar de Canarische Eilanden, de meest gevaarlijke route. Tussen 1 januari en 15 augustus 2024 zijn 22.300 migranten en vluchtelingen daar in geslaagd, een stijging met 126 procent in een jaar tijd. 

Maar niet iedereen overleeft de tocht. In de eerste helft van dit jaar kwam naar schatting iets meer dan 20 procent van de mensen die de oversteek waagden, om het leven.

2024-09-16T12:20:25Z dg43tfdfdgfd