MAN (51) NA 25 JAAR IN ROME OPGEPAKT VOOR MOORD OP 17-JARIGE IONA IN ANTWERPEN

Dankzij DNA-onderzoek werd een mysterieuze cold case zonet opgelost.

Op 16 mei 1999 werd de toen 17-jarige Iona uit Roemenië dood aangetroffen op straat in Antwerpen. Ze was op gruwelijke wijze omgebracht en had maar liefst 20 steekwonden.

Een getuige had de dader zien wegvluchten en in de onmiddellijke nabijheid van de plaats delict vond het gerechtelijk lab het moordwapen, een slagersmes met groot lemmet, terug in een afvalcontainer, maar ook een handschoen. De dader had die handschoen gebruikt om zijn vingerafdrukken te verbergen, maar het is net door die handschoen dat er zonet een doorbraak is gekomen in deze moordzaak.

Dankzij DNA-onderzoek kon deze zaak na 25 jaar opgelost worden. Het DNA op de keukenhandschoen werd gematcht aan een intussen 51-jarige Albanees. En dat was geen gemakkelijke opdracht aangezien de man voortdurend valse identiteiten gebruikte. De man werd opgepakt in het Italiaanse Rome en werd overgebracht naar België. De moord speelde zich vermoedelijk af in het Albanese prostitutiemilieu.

“Door de evolutie in de wetenschap kon een enkelvoudig DNA-profiel van een man ontdekt worden op de handschoen die op de plaats van de feiten was overgebleven”, meldt het Antwerpse parket. 

Op basis van alle nieuwe elementen had de onderzoeksrechter een Europees aanhoudingsbevel afgeleverd en werd de man geseind. Hij werd uiteindelijk op 21 augustus 2023 gearresteerd in Rome en werd op 5 april overgebracht naar België. De man verblijft in een Belgische gevangenis in afwachting van zijn proces. 

(FVDV for Tagtik/Source: Het Nieuwsblad - HLN/Illustration picture: Omer Haktan Bulut for Unsplash)

Blijf op de hoogte van al ons nieuws op MSN en abonneer je door op 'volgen' te klikken hierboven naast ons logo.

2024-05-07T11:40:06Z dg43tfdfdgfd