MALTA WIL BELGIë ACHTERNA EN BEPLEIT ENERGIE-EILAND IN DE MIDDELLANDSE ZEE

In België gaat netbeheerder Elia een energie-eiland voor offshore windenergie bouwen in de Noordzee. De kleine eilandstaat Malta ziet wel brood in dat verhaal en wil iets soortgelijks in de Middellandse Zee. Maar dan heeft het de hulp nodig van Europa.

In het nieuws: In een interview met nieuwswebsite Euractiv bepleit de Maltese minister voor Energie, Miriam Dalli, een energie-eiland.

  • Malta haalt 20 procent van zijn elektriciteit uit Italië. Toen de gasprijzen op het Europese vasteland stegen, werd elektriciteit op het eiland ook duurder. En de vraag neemt enkel toe: een interconnector op Sicilië die 200 megawatt aan stroom naar Malta kan sturen, wordt tegen 2025 verdubbeld.
  • Maar, zo haalt Dalli aan, “dat is een derde van onze piekstroomvraag. Een storing betekent dat je een 200 MW-installatie hebt die plotseling offline is – dan heb je een probleem.”
  • Dalli wil resoluut kiezen voor hernieuwbare energie. Door plaatsgebrek op Malta is het lastig om op land veel windturbines of zonnepanelen te zetten. Dus denkt ze in de richting van een offshore energie-eiland op Malta, zoals ook de Belgische regering overeen kwam om te bouwen in de Noordzee. Het Belgische Prinses Elisabeth-eiland moet tegen 2030 6 gigawatt aan stroom produceren. Daar hangt een stevig prijskaartje aan vast: de kosten lopen nu al op tot boven de 600 miljoen euro.

Malta wil interconnectie

Om te volgen: Europa en de buurlanden moeten het energie-eiland van Malta bekostigen.

  • Het energie-eiland in de Noordzee wordt deels gefinancierd door de Europese Commissie: dat legt 99,7 miljoen euro opzij. In Dalli’s optiek moet hetzelfde mogelijk zijn voor haar project in de Middellandse Zee. Ze spreekt van “een financieringsprobleem” en het zoeken naar “verdere hulp”.
  • De Commissie vindt dat Malta dringend werk moet maken van hernieuwbare energie. Volgens de plannen zal het eiland in 2030 amper 11,5 procent aan hernieuwbare energie opwekken. De EU stelt voorop dat eigenlijk 28 procent van de Maltese energie hernieuwbaar moet zijn.
  • Dalli wil dan ook verder kijken. “De toekomst is interconnectie”, zegt ze. “Vorig jaar brachten we de MED9, de negen EU-landen in de Middellandse Zee, samen en kwamen gezamenlijk overeen om van onze regio een groene hub te maken.”
  • Die hub wil Dalli laten reiken tot Noord-Afrika. “Met Malta in het midden, analyseren we het potentieel van een verbinding met Noord-Afrika omdat de mogelijkheid er is. Het is dezelfde visie en uiteindelijk is het één EU”, zo stelt ze nogmaals de open vraag naar meer hulp.

2024-05-04T06:06:46Z dg43tfdfdgfd