LOEKASJENKO VERLEENT GRATIE AAN 37 VOOR "EXTREMISME" VEROORDEELDE WIT-RUSSISCHE GEVANGENEN

De Wit-Russische dictator Aleksandr Loekasjenko heeft maandag gratie verleend aan 37 gevangenen. Dat deelt het kabinet van Loekasjenko mee, een trouwe bondgenoot van Rusland, die elke kritiek de kop indrukt. De gevangenen waren veroordeeld voor "extremisme", een term die in de gewezen Sovjetrepubliek gebruikt wordt om opposanten te benoemen.

Het kabinet-Loekasjenko zegt dat er onder de gevangenen die gratie kregen ook zes vrouwen zijn en personen met gezondheidsproblemen. De voorbije maanden verleenden de Wit-Russische autoriteiten meermaals gratie aan gevangenen die geprotesteerd hadden tegen het regime. Begin september ging het om dertig politieke gevangenen, en ook midden augustus kwamen er dertig vrij. Iedere keer zei Loekasjenko dat de gevangenen spijt hadden betuigd en om gratie hadden gevraagd.

Mensenrechtenorganisatie Viasna zegt dat in juli twintig politieke gevangenen waren vrijgelaten, nadat ze hun straf hadden uitgezeten. Achttien anderen kregen gratie of werden geruild.

Het Westen heeft een reeks sancties afgekondigd tegen Wit-Rusland, een trouwe bondgenoot van Moskou, vanwege de interne politieke repressie en de steun aan de Russische invasie van Oekraïne. Volgens Viasna telt het land nog altijd 1.300 politieke gevangenen.

Loekasjenko is al dertig jaar onafgebroken aan de macht, ondanks verschillende protestbewegingen die in de loop van zijn heerschappij zijn ontstaan. In februari gaf de dictator te kennen dat hij volgend jaar een nieuwe ambtstermijn wil.

2024-09-16T14:57:22Z dg43tfdfdgfd