In Maaseik is zondag het laatste van in totaal 296 zonnepanelen op de daken van 45 sociale woningen geïnstalleerd. De installatie maakt deel uit van het vorig jaar gelanceerde project ASTER om 52.500 sociale woningen in Vlaanderen te voorzien van zonnepanelen. De woningen van sociale woonmaatschappij Ons Dak in Maaseik kregen de Limburgse primeur.
Met de 296 zonnepanelen kan er een vermogen van 121,36 kWp opgewekt worden. De bewoners van sociale woningen met ASTER-zonnepanelen betalen op het moment dat de zon schijnt een tarief dat ongeveer 25 procent lager ligt dan het sociaal tarief of het markttarief. De Vlaamse regering bepaalt de tarieven en garandeert zo dat de gelijktijdig verbruikte zonnestroom de goedkoopste elektriciteit is voor de sociale huurders. De huurders betalen aan de sociale huisvestingsmaatschappij, enkel de zonnestroom die zij verbruiken wanneer de zon schijnt. Er zijn voor de huurders geen bijkomende kosten.
"De installatie van zonnepanelen op 45 sociale woningen in Maaseik is alvast een eerste stap vooruit in de strijd tegen energiearmoede bij bewoners van sociale woningen in Limburg", zo laat Koen Van den Bruel, directeur van Ons Dak, weten. "ASTER helpt Vlaanderen ook vooruit in haar klimaatambities. Het energiepotentieel van de sociale huisvestingssector optimaal activeren draagt meer dan haar steentje bij."
Over een periode van vier jaar wil ASTER 395.000 zonnepanelen op 52.500 sociale woningen met een totaal vermogen van 152 MWp installeren. Goed voor een jaarlijkse opbrengst van meer dan 130 GWh groene Vlaamse stroom.
"Vlaanderen is een echte koploper qua zonne-energie", zei Vlaams minister van Energie Zuhal Demir, die samen met burgemeester Johan Tollenaere (Open VLD) het laatste zonnepaneel installeerde. "We zijn derde als het gaat over geïnstalleerde zonnepanelen per inwoner. We mogen ons daarvoor op de borst kloppen, maar moeten ook zien dat niemand uit de boot valt."
2023-03-19T15:22:33Z dg43tfdfdgfd