LEIDER UNIONISTISCHE PARTIJ NOORD-IERLAND NEEMT ONTSLAG NA AANKLACHT SEKSUELE MISDRIJVEN

Jeffrey Donaldson, de partijleider van de pro-Britse Democratic Unionist Party (DUP) in Noord-Ierland, is opgestapt. Volgens Britse media is hij aangeklaagd voor seksuele misdrijven in het verleden. Donaldson houdt het zelf op "beschuldigingen van een historische aard".

De politie meldt dat een 61-jarige man is aangeklaagd voor "niet-recente" zedendelicten, zonder zijn naam te noemen. Een 57-jarige vrouw is aangeklaagd voor medeplichtigheid. De twee moeten op 24 april voor de rechter verschijnen. Donaldson heeft afgelopen nacht al zijn socialemedia-accounts verwijderd.

De bekende politicus leidde de DUP sinds 2021. Het jaar daarop verloor de partij de verkiezingen van Sinn Féin, de partij die voor hereniging met Ierland is. Daarna duurde het twee jaar voordat er een regering kon worden gevormd. Donaldson en zijn DUP lagen dwars omdat ze niet tevreden waren over de positie van Noord-Ierland in het Verenigd Koninkrijk sinds de brexit. Afgelopen februari eindigde de impasse en stemde de partij in met een nieuwe regering.

De DUP heeft Gavin Robinson benoemd tot interim-partijleider.

2024-03-29T15:07:27Z dg43tfdfdgfd