KONING FILIP AANGEKOMEN IN NAMIBIë VOOR OFFICIEEL BEZOEK IN TEKEN VAN GROENE WATERSTOF

Bedoeling van de missie is de samenwerking rond groene waterstof een extra boost te zetten. Namibië is door zijn kustlijn van meer dan 1.500 kilometer en zijn vele uren zon ideaal geplaatst voor de productie van hernieuwbare energie.  Het land heeft grote ambities en en wil uitgroeien tot een belangrijke lokale speler op vlak van groene energie, in het bijzonder van groene waterstof.

Het is geen toeval dat Namibië inzet op groene waterstof, ook wel eens de 'champagne van de energietransitie' genoemd. Waterstof  - dat wordt gemaakt door elektrolyse van water - is erg waardevol en wordt genoemd als dé groene energiebron van de toekomst. Het kan onder meer worden gebruikt als brandstof voor schepen of als grondstof voor allerlei industriële en chemische processen.

Namibië aantrekkelijk als partnerland

Tegen 2050 wil Namibië jaarlijks 10 à 15 miljoen ton waterstof gaan produceren, zo maakt de nationale commissaris voor waterstof James Mnyupe half april bekend. Het grote potentieel maakt Namibië aantrekkelijk als partnerland voor samenwerking. België staat daarin niet alleen. Duitsland wil miljarden investeren in groenewaterstofprojecten in Namibië en ook Nederland heeft samenwerkingsprojecten lopen.

Europese landen hopen die groene waterstof in vloeibare vorm - als groene ammoniak - te kunnen verschepen. In eigen land is groene waterstof realiseren immers - voorlopig - nog niet rendabel wegens onvoldoende beschikbare hernieuwbare elektriciteit. 

Bezoek van koning Filip moet voor boost zorgen

Toch zou ons land een streepje voor hebben. In 2021 sloot minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) al een strategisch partnerschap af met haar Namibische collega om samen te werken rond groene waterstof.

Het bezoek van de koning moet die kennis van de Belgische bedrijven en samenwerking rond hernieuwbare energie extra in de verf zetten. Belgische bedrijven zijn bovendien wereldtop als het gaat over expertise in de transitie naar hernieuwbare energie. 

Het bezoek loopt van 29 april tot en met 3 mei. De koning wordt vergezeld door energieminister Tinne Van der Straeten en verscheidene Belgische bedrijven.

2024-04-29T20:21:27Z dg43tfdfdgfd