KLIMAATACTIVISTEN BLOKKEREN SNELWEG IN NEDERLAND: POLITIE ZET WATERKANON IN, 1.580 ACTIEVOERDERS OPGEPAKT

In Nederland heeft de politie het waterkanon ingezet tegen de betoging van de radicale klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de A12 in Den Haag. 1.580 actievoerders zijn ook opgepakt. De klimaatactivisten bezetten opnieuw de snelweg als protest tegen het subsidiëren van fossiele brandstoffen. De meeste opgepakte actievoerders zijn weer vrijgelaten, maar 40 onder hen blijven in de cel omdat ze volgens de politie strafbare feiten hebben gepleegd.

Omstreeks 14.00 uur is de Nederlandse politie gestart met het oppakken van klimaatactivisten op de A12 in Den Haag. Er zijn uiteindelijk 1.580 klimaatactivisten opgepakt. Ze werden afgevoerd met bussen. Ook de bekende Nederlandse actrice Carice van Houten ("Game of Thrones") is opgepakt. Op sociale media heeft ze beelden gepost van het protest.

Eerder op de dag werd het waterkanon in "lage stand" ingezet door de politie. Ondanks herhaalde oproepen van de politie om te vertrekken, bleven de activisten de snelweg blokkeren. Verschillende actievoerders gingen in zwempak of ondergoed voor de waterkanonnen staan.

Er waren zo’n 3.000 demonstranten opgedaagd. De gemeente Den Haag had de klimaatactivisten bij de aankondiging van de betoging gemeld de actie niet toegestaan was. Het is de zevende keer dat Extinction Rebellion demonstreert op de A12.

"Stop subsidiëren van fossiele brandstoffen"

De radicale klimaatactivisten eisen dat de regering onmiddellijk stopt met het "subsidiëren van fossiele brandstoffen". Ze bedoelen daarmee niet alleen de steun aan bedrijven, maar evengoed de tussenkomsten om de gasfactuur van de Nederlander te verlagen.

Volgens hen vloeit er in Nederland 17,5 miljard euro naar fossiele brandstoffen en is dat in deze tijden niet meer te verantwoorden.

2023-05-27T15:17:40Z dg43tfdfdgfd