KALMTE KEERT TERUG NA RELLEN IN NOORDEN VAN KOSOVO

In het door Serviërs bevolkte noorden van Kosovo is zaterdag de rust weergekeerd nadat er vrijdag rellen waren uitgebroken. Dat melden lokale media.

Het geweld volgde in de nasleep van lokale verkiezingen vorige maand. Omdat de Serviërs die hadden geboycot, lag de opkomst er maar op 3,5 procent. De gemeenten Zvecan, Leposavic en Zubin Potok kregen daarom burgemeesters uit de Albanese gemeenschap, die in de rest van Kosovo het sterkst vertegenwoordigd is, maar dus niet in het noorden. Manifestanten probeerden vrijdag te verhinderen dat de nieuwe burgemeesters de eed konden afleggen.

Vooral in Zvecan liep de situatie uit de hand. De Kosovaarse politie zette traangas in, maar vijf agenten raakten zelf gewond. Servische manifestanten klaagden over lichte verwondingen die veroorzaakt waren door het traangas.

Tijdens de rellen werden ook voertuigen van de politie en van de EU-missie in Kosovo (EULEX) in brand gestoken of beschadigd. In Servië beval president Aleksander Vucic het leger om zich paraat te houden. Kosovo scheurde zich in 2008 van Servië los, dat de onafhankelijkheid van het land niet erkent.

In een gemeenschappelijke mededeling hekelen de VS, het VK, Duitsland, Frankrijk en Italië de manier waarop de Kosovaarse politie met de manifestanten is omgegaan. "We veroordelen de beslissing om de toegang tot lokale bestuursgebouwen te forceren in Noord-Kosovo, ondanks onze oproep tot terughoudendheid", klinkt het. De lokale autoriteiten zelf worden gevraagd onmiddellijk tot "de-escalatie" over te gaan en met de internationale missies op hun grondgebied samen te werken. Ook het feit dat het Servische leger tot paraatheid was opgeroepen, is voor de vijf landen een reden tot bezorgdheid.

De spanningen tussen Kosovo en Servië flakkerden eind 2022 op. Zo werden er wegblokkades opgeworpen en waren er ook schietincidenten.

2023-05-27T11:12:50Z dg43tfdfdgfd