JAPAN WIL ZONNE-ENERGIE OPWEKKEN IN DE RUIMTE EN DIE TERUGSTUREN NAAR DE AARDE

Een opmerkelijk project moet gelanceerd worden in 2025: Japan wil een energiestation met zonnepanelen de ruimte inschieten, waarna het de opgewekte zonne-energie weer terug naar de aarde moet brengen.

Verschillende ruimtevaartorganisaties geloven erin dat zonnepanelen in de ruimte mogelijk een antwoord bieden op klimaatuitdagingen. Twee jaar na een gelijkaardig Amerikaans project, waagt nu ook Japan zijn kans. Maar er is nog een lange weg te gaan om de technologie klimaatneutraal te krijgen.

In het nieuws: Japan kondigt OHISAMA aan, Japans voor zon.

  • Adviseur Koichi Ijichi van het onderzoeksinstituut Japan Space Systems deelde meer details op een conferentie vorige week in Londen. OHISAMA is een satelliet die de opgewekte zonne-energie straks draadloos naar de aarde moet overbrengen, waarbij het in een relatief dichtbije baan rond de aarde zal zweven.
  • “Het zal een kleine satelliet worden van ongeveer 180 kilogram. Die zal ongeveer 1 kilowatt aan energie overbrengen vanaf een hoogte van 400 kilometer”, liet Ijichi weten.
  • Hierbij gaat het duidelijk om een eerste, voorzichtige stap. 1 kilowatt is niet bijster veel. Je kunt er een klein huishoudelijk apparaat zoals een vaatwasser een uur mee laten draaien, weet Space.com.

Ingezoomd: Hoe werkt OHISAMA?

  • De batterij aan boord van de satelliet wordt opgeladen middels een fotovoltaïsche cel van 2 vierkante meter. Daarna wordt de verzamelde energie omgezet in microgolven en naar een ontvangstantenne op aarde gestuurd.
  • Het ruimtevaartuig beweegt zich straks voort met een snelheid van 28.000 kilometer per uur, wat erg snel is. Voor een goede ontvangst met voldoende energie moeten verschillende antenne-onderdelen straks verspreid worden over een afstand van ongeveer 40 km, met 5 km tussen elk deel.
    • “Die transmissie duurt maar een paar minuten”, verzekerde Ijichi. “Maar eenmaal de batterij leeg is, duurt het enkele dagen om deze weer volledig op te laden”.

Tegenstand van NASA

Om te volgen: In december komt er een test, gevolgd door een lancering volgend jaar.

  • Het lukte Japanse ingenieurs al om een energiesignaal draadloos over te brengen vanaf de grond. In december moet een vliegtuig erin slagen om hetzelfde te doen, maar dan in volle vlucht en op een afstand van 5 tot 7 kilometer. Als dat succesvol is, dan kan de proef met OHISAMA in 2025 van start gaan.
  • Wetenschappers proberen al sinds de jaren 70 een systeem uit te bouwen waarbij zonne-energie in de ruimte opgewekt kan worden en dan terug naar de aarde kan worden gebracht. Starship, de raket van Elon Musks SpaceX, zou in theorie ook inzetbaar moeten zijn voor dergelijke doeleinden. Ook de Europese ruimtevaartorganisatie ESA is met testen bezig.
  • Het project krijgt evenwel kritiek van het Amerikaanse NASA. In een rapport van januari schreef men dat de uiteindelijke energie die dergelijke satellieten produceren, veel te duur is. Met 61 cent per kilowattuur aan energie weegt de technologie niet op tegen zon- of windenergie geproduceerd op aarde, wat ongeveer 5 cent per kilowattuur kost.
    • Bovendien zou ook de ecologische voetafdruk die je creëert door de lanceringen hoger liggen dan andere groene technologie op aarde.

2024-04-23T05:08:47Z dg43tfdfdgfd