ITALIAANSE MINISTER VAN CULTUUR NEEMT ONTSLAG NA SCHANDAAL OVER AANSTELLING VAN EX-MINNARES ALS TOPADVISEUR

De zaak-Sangiuliano veroorzaakt al een hele week controverse in Italië. Het begon toen Marie Rosario Boccia, een influencer op sociale media, een dikke week geleden op LinkedIn aankondigde dat ze door de minister aangesteld was als adviseur voor "grote evenementen".

Het ministerie van Cultuur ontkende dat. Sangiuliano zelf gaf toe dat ze zijn adviseur was, maar verzekerde dat het om een onbetaalde functie ging. Het werd nog smeuïger toen bleek dat de getrouwde Sangiuliano (62) nog niet zolang geleden een affaire met Boccia (41) heeft gehad.

Tranen op tv

Afgelopen woensdag gaf de minister in een emotioneel tv-interview op de openbare omroep toe dat Boccia zijn voormalige minnares was en dat hij haar had aangenomen als onbetaalde adviseur.

In het interview verontschuldigde hij zich ook bij zijn vrouw, bij premier Giorgia Meloni en bij zijn medewerkers op het ministerie. Gisteren bood hij zijn ontslag aan bij de premier. Hij blijft ontkennen dat hij ministeriële regels heeft overtreden.

Betaald met belastinggeld?

De affaire en de aanstelling van Boccia deden heel wat vragen rijzen. De vrouw zou hem op meerdere officiële reizen en bezoeken vergezeld hebben.

Sangiuliano ontkent met klem dat haar reis- en verblijfskosten door het ministerie zijn betaald, met belastinggeld dus. Hij beweert dat hij zelf instond voor die kosten. Maar Boccia beweert dat ze op kosten van het ministerie samen verschillende dienstreizen hebben gemaakt.

De affaire en haar adviesfunctie doen ook vragen rijzen over haar toegang tot overheidsdocumenten en mogelijk geheime informatie.    

Sangiuliano en Boccia zouden elkaar voor het eerst in mei in Napels ontmoet hebben. Hij zegt dat hij de affaire in de zomer beëindigd heeft.

Meerdere schandalen

Sangiuliano maakt geen deel uit van Fratelli d'Italia, de partij van premier Meloni, maar zat als onafhankelijk politicus in de regering.

Het ontslag van Sangiuliano is niet het eerste schandaal binnen de uiterst rechtse regering van Meloni, die eind 2022 aantrad. Zo kijkt haar minister van Toerisme tegen een proces aan wegens fraude waaraan ze zich als ondernemer schuldig zou hebben gemaakt. De onderminister van Cultuur wordt dan weer beschuldigd van diefstal en heling van een schilderij.

Premier Meloni leek eerder deze week haar ministers te waarschuwen voor dergelijke schandalen. "We maken geschiedenis en we moeten ons daar allemaal van bewust zijn. Er is geen ruimte voor fouten en misstappen", zei ze tijdens een vergadering.

2024-09-07T10:16:32Z dg43tfdfdgfd