ISRAëLISCHE LEGER NEEMT GRENSOVERGANG RAFAH IN, 12 DODEN BIJ NIEUWE NACHTELIJKE BOMBARDEMENTEN

Het Israëlische leger bevestigt een eerder bericht op de Israëlische legerradio dat het de volledige controle heeft over de Palestijnse kant van de grensovergang. Eerder vannacht meldden ooggetuigen dat Israëlische tanks tot op 200 meter van de grensovergang waren genaderd.

De grensovergang is nu gesloten aan Palestijnse kant, waardoor er geen humanitaire hulp meer binnen kan, zeggen meerdere bronnen binnen de humanitaire hulpverlening. Ook de grensovergang van Kerem Shalom is afgesloten, om veiligheidsredenen, zegt het leger.

Volgens het Israëlische leger werden tijdens een operatie afgelopen nacht ongeveer 20 gewapende Palestijnen gedood. Het leger zou ook 3 belangrijke kokers naar tunnels vernield hebben.

De Israëlische troepen zouden nu de omgeving van de grensovergang doorzoeken en zich voorbereiden op bijkomende missies, stelt het leger in een verklaring. Ook in "specifieke delen" van het oosten van de stad zijn Israëlische troepen actief.

Volgens het Israëlische leger zou ook "de grote meerderheid" van de inwoners die in de evacuatiezone verbleven, vertrokken zijn.

Bombardementen

"De hele westerse zone van Rafah is nu het toneel van Israëlische operaties geworden", reageert een woordvoerder van de Palestijnse Grensautoriteit. Want naast het oprukken van de tanks, voerde het Israëlische leger gisteravond laat en vanmorgen vroeg ook opnieuw bombardementen uit op de stad. 

Bij een aanval op een huis in het oosten van de stad zouden 4 mensen gedood zijn. Bij 2 verschillende aanvallen op 2 huizen in het westen van de stad zouden samen 8 mensen gedood zijn, onder wie een kind.

Volgens het Israëlische leger heeft het doelwitten van Hamas aangevallen. Het spreekt zelf over tientallen doelwitten die vannacht gebombardeerd zouden zijn. Naast de bombardementen was er ook sprake van artilleriegeschut in de stad en omgeving. Ook elders in de Gazastrook zou er met artillerie geschoten zijn.

Onderhandelingen

Het nieuwe geweld komt er nadat Hamas gisteravond een voorstel van Egypte en Qatar voor een staakt-het-vuren heeft goedgekeurd. Volgens Hamas zelf zou het gaan om een staakt-het-vuren in verschillende fases van ongeveer 6 weken. Tijdens elke fase zou Hamas een aantal gijzelaars vrijlaten, in ruil voor eerst een gedeeltelijke en vervolgens een volledige troepenterugtrekking van het Israëlische leger. Op het einde zou ook de blokkade van de Gazastrook volledig opgeheven moeten worden.

Meerdere Arabische en andere leiders reageerden al positief op de goedkeuring door Hamas, maar Israël zegt dat het voorstel te veel afwijkt van de oorspronkelijke eisen die het land gesteld had. Israël zegt wel dat het voort wil onderhandelen. Vandaag trekt een delegatie van Hamas opnieuw naar Caïro, in Egypte. Ook Israël zou opnieuw een delegatie sturen, liet premier Netanyahu weten. De voorbije dagen onderhandelde Israël van op afstand.

Intussen heeft het Israëlische oorlogskabinet gisteravond wel unaniem toestemming gegeven om de militaire operatie in Rafah voort te zetten. De gevechten van vannacht en vanmorgen geven dat aan. Al is het nog altijd niet duidelijk of er een groter grondoffensief komt of een staakt-het-vuren dat alsnog (voorlopig) zou kunnen tegenhouden.

Gistermorgen gaf het Israëlische leger aan 100.000 mensen in het oosten van de stad het bevel om te evacueren, volgens het leger omdat er een "beperkte operatie" tegen Hamas gepland staat. 

Wereldleiders en internationale organisaties vrezen voor een bloedbad in Rafah en roepen Israël op om het grondoffensief niet uit te voeren. Volgens VN-secretaris-generaal Antonio Guterres zou zo'n invasie "ondraaglijk" zijn.

2024-05-07T04:44:35Z dg43tfdfdgfd