ISRAëLISCH-PALESTIJNS CONFLICT - VN-EXPERTEN: ISRAëL LOOPT HET RISICO OM "EEN PARIA" TE WORDEN DOOR "GENOCIDE IN GAZA"

Israël loopt het risico om een "paria" te worden door "de genocide die het pleegt in de Gazastrook", zo waarschuwen maandag verschillende experten van de Verenigde Naties, die zich onafhankelijk van de organisatie uitspreken.

"Het is onvermijdelijk dat Israël een paria wordt door zijn voortdurende agressie tegenover de Verenigde Naties en de Palestijnen", zegt VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden, Francesca Albanese, tijdens een persconferentie in Genève. De Italiaanse juriste vraagt zich af of "het VN-lidmaatschap van Israël - waarvoor Israël geen respect lijkt te hebben - niet in twijfel moet worden getrokken".

Albanese en haar collega's hekelen de escalatie van geweld en de mensenrechtenschendingen gepleegd door Israël, niet alleen in de Gazastrook, maar ook op de bezette Westelijke Jordaanoever. Daarnaast leveren ze ook kritiek op de minachting van Israël voor de beslissingen van internationale rechtbanken en de verbale aanvallen op de VN zelf.

"We kunnen deze dubbele standaard en hypocrisie niet meer steunen", zegt VN-rapporteur George Katrougalos. "Ik ben ervan overtuigd dat progressieve en democratische burgers van Israël hun land geen paria laten worden, zoals Zuid-Afrika in de tijd van de Apartheid."

2024-09-16T17:57:21Z dg43tfdfdgfd