ISRAëL MELDT HEROPENING GRENSOVERGANG KEREM SHALOM, LUCHTAANVALLEN OP RAFAH

In een notendop:

  • De grensovergang van Kerem Shalom, tussen Israël en Gaza, was dicht sinds zondag. Dinsdag nam Israël ook de controle over aan de grensovergang van Rafah, tussen Gaza en Egypte. Door het sluiten van beide grensovergangen kon geen enkele humanitaire hulp Gaza nog in.
  • Wereldleiders en internationale organisaties vragen dat Israël niet begint met een grondoffensief in Rafah, waar al lang over gespeculeerd wordt. Rafah wordt evenwel ook vandaag bestookt met luchtaanvallen.
  • Intussen zijn er in Egypte gesprekken over een mogelijk staakt-het-vuren. Zondagavond liet Hamas weten dat het een voorstel van Egypte en Qatar had goedgekeurd.

Na Rafah, de grensovergang tussen Gaza en Egypte, is Kerem Shalom de belangrijkste grensovergang voor de levering van voedsel, medicijnen en andere goederen aan Gaza.

Israël sloot de grensovergang zondag na raketaanvallen van Hamas op Israëlische militairen bij de grenspost, waarbij 4 Israëlische militairen om het leven kwamen.

Gisteren, dinsdag, nam het Israëlische leger ook de controle over aan de grenspost in Rafah, tussen Gaza en Egypte.

Door het sluiten van beide grensposten kon geen enkele humanitaire hulp Gaza nog binnen. Wereldleiders en internationale organisaties drongen er dan ook op aan dat Israël de grens snel weer zou openen.

Israël zegt nu dat het de grensovergang in Kerem Shalom weer geopend heeft. De eerste vrachtwagens met hulpgoederen zijn volgens Israël intussen aangekomen, en er zouden veiligheidsinspecties van de vrachtwagens plaatsvinden.

Rond de middag is er evenwel nog altijd geen hulp aangekomen, zegt UNRWA, de hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen van de Verenigde Naties.

De grensovergang in Rafah is nog altijd dicht.

Gesprekken over mogelijk staakt-het-vuren hervat in Caïro

In de Egyptische hoofdstad Caïro zijn gesprekken herbegonnen over een mogelijk staakt-het-vuren in Gaza. Egyptische media melden dat alle partijen daarbij aanwezig zijn: delegaties van Israël en Hamas, en van de bemiddelaars Egypte, Qatar en de Verenigde Staten. 

Zondagavond ging Hamas akkoord met een voorstel van Egypte en Qatar over een staakt-het-vuren. Oorspronkelijk gaf Hamas aan enkel een akkoord te willen waarin het einde van de oorlog besproken zou kunnen worden. Het aanvaarde voorstel is een afgezwakte versie van een voorstel van Israël, dat het enkel over een staakt-het-vuren wilde hebben. Voor Israël ligt het voorstel "ver af van de noodzakelijke vereisten".

Gisteravond meldden verschillende Amerikaanse media dat de VS een lading wapens bestemd voor Israël, niet wil versturen. Het zou gaan om 2 types precisiebommen. De levering zou zijn tegengehouden omdat Israël niet tegemoetkomt aan de "bezorgdheid" die de VS heeft geuit over een mogelijk nakend grondoffensief in Rafah.

"Een politiek signaal aan Israël", schrijft Politico. Het zou de eerste keer zijn dat de VS een wapenlevering uitstelt sinds de aanval van Hamas op 7 oktober. Het Witte Huis wil voorlopig niet reageren.

Luchtaanvallen op oosten van Rafah

Intussen voert het Israëlische leger luchtaanvallen uit op Rafah, in het zuiden van Gaza. Er wordt melding gemaakt van beschietingen en bombardementen in het oosten van de stad, ook in een dichtbevolkte woonwijk. Het leger spreekt zelf over een "precieze contraterreuroperatie" en zegt dat militairen invallen doen in "specifieke gebieden" in de stad.

Ook elders is het onrustig. In Gaza-Stad zouden volgens een plaatselijk ziekenhuis verschillende doden zijn en gewonden gevallen bij een luchtaanval op een appartementsgebouw. 

Het Israëlisch leger zegt luchtaanvallen te hebben uitgevoerd op 100 doelwitten in de hele Gazastrook, waaronder "militaire gebouwen, observatieposten, lanceerposten en overige militaire infrastructuur".

In Oost-Jeruzalem hebben Israëlische betogers het hoofkwartier van UNRWA aangevallen. Dat is de hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen van de Verenigde Naties.

"Dit heeft niets te maken met vrije meningsuiting", zegt Philippe Lazzarini, het hoofd van UNRWA. "Van gastlanden, in dit geval Israël, wordt verwacht dat ze te allen tijden de gebouwen, operaties en medewerkers van de Verenigde Naties beschermen."

Sinds het begin van de oorlog in Gaza zijn al 34.844 Palestijnen om het leven gekomen. Dat blijkt uit nieuwe cijfers die het Palestijnse ministerie van Gezondheid heeft vrijgegeven. De voorbije 24 uur zijn volgens het ministerie nog 55 doden gevallen. In totaal raakten in 7 maanden oorlog ook 78.404 mensen gewond.

2024-05-08T05:33:36Z dg43tfdfdgfd