INVAL OEKRAïNE - ZELENSKI DOET DRINGENDE OPROEP VOOR MILITAIRE STEUN AAN AMERIKAANS CONGRES

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft een krachtig pleidooi gehouden bij Mike Johnson, de Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Hij riep op tot een snelle goedkeuring van een omvangrijk programma "vitale militaire hulp" voor zijn land.

Het programma van 60 miljard dollar is sinds vorig jaar vastgelopen in het Congres. "Ik heb House Speaker Johnson ingelicht over de situatie op het slagveld, in het bijzonder de dramatische toename van de Russische luchtterreur", aldus Zelenksi na een telefoontje met Johnson.

"In deze situatie is het van vitaal belang dat het Congres snel Amerikaanse hulp aan Oekraïne goedkeurt", vervolgde Zelenski.

Johnson, die bepaalt welke wetsvoorstellen in stemming worden gebracht in het Huis van Afgevaardigden, zei vorige week dat hij "een aantal wegen onderzocht voor hulp aan Oekraïne". De Senaat, waar de Democraten een meerderheid hebben, gaat wel akkoord met het steunpakket in zijn huidige vorm.

De VS zijn sinds het begin van de Russische invasie in Oekraïne de belangrijkste militaire steunpilaar voor Kiev. Maar het programma van 60 miljard dollar is nog steeds geblokkeerd door de terughoudendheid van Republikeinse politici, onder wie Donald Trump.

2024-03-28T20:35:39Z dg43tfdfdgfd