INVAL OEKRAïNE - WIT-RUSSISCH LEGER ZEGT LANCEERINSTALLATIE TACTISCHE KERNWAPENS TE TESTEN

Wit-Rusland is met een oefening begonnen om de mate van "paraatheid" van de lanceerinstallatie voor tactische kernwapens te controleren. Dat heeft het Wit-Russische ministerie van Defensie aangekondigd in een persbericht. Een dag eerder meldde bondgenoot Rusland te zijn begonnen met voorbereidingen op tests met tactische nucleaire wapens in de buurt van Oekraïne.

In de zomer van 2023 zei Moskou dat het tactische kernwapens in buurland Wit-Rusland had gestationeerd. Als reactie daarop is Polen bereid om kernwapens op zijn grondgebied te huisvesten als de NAVO zou besluiten om haar oostelijke flank te versterken. Volgens de Poolse president "militariseert Rusland in toenemende mate de enclave van Kaliningrad en is het bezig met kernwapens over te dragen aan Wit-Rusland".

De Russische tests worden volgens het Kremlin deels gehouden als reactie op "provocerende uitspraken en dreigementen van westerse functionarissen". Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov zei aan journalisten dat de specifieke reden onder andere ligt bij uitspraken van de Franse president Emmanuel Macron, die de inzet van westerse grondtroepen in Oekraïne niet wil uitsluiten. Dergelijke uitspraken tonen "de intentie om gewapende militairen naar Oekraïne te sturen", aldus Peskov.

Rusland heeft zijn nucleaire strijdkrachten in het verleden al laten trainen zonder kernkoppen. In oktober werden bijvoorbeeld twee intercontinentale raketten en verschillende kruisraketten afgevuurd voor opleidings- en afschrikkingsdoeleinden.

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne hebben Russische vertegenwoordigers herhaaldelijk geprobeerd om de angst voor een nucleaire oorlog in het Westen aan te wakkeren en zo de internationale steun voor Oekraïne te verzwakken.

2024-05-07T14:46:27Z dg43tfdfdgfd