INVAL OEKRAïNE - RUSLAND EN MOSKOU BESTOKEN ELKAAR MET DRONES

Rusland en Oekraïne hebben elkaar ook in de nacht van zaterdag op zondag bestookt met drones. Oekraïne beantwoordt het Russische overwicht in de lucht met gerichte aanvallen tegen olie-installaties.

In de Zuid-Oekraïense stad Mykolajiv troffen drones volgens gouverneur Vitaliy Kim een hotel en een energie-installatie. De omvang van de schade moet nog bepaald worden en er vielen geen gewonden, meldde hij via berichtendienst Telegram.

Volgens de Oekraïense luchtmacht vuurde Rusland vier Shahed-drones van Iraanse makelij af en vijf andere onbekende drones. Vijf drones werden onderschept. Hiermee zouden de nachtelijke luchtaanvallen minder zwaar zijn dan de nacht voordien. Rusland vuurde toen tientallen raketten, kruisraketten en drones af.

Eerder zondag had het ministerie van Defensie in Moskou al gewag gemaakt van zeventien onderschepte Oekraïense drones in verschillende regio's in het westen van Rusland.

De cijfers van Oekraïne en Rusland zijn niet onafhankelijk te verifiëren.

Oekraïne schroefde de voorbije maanden de aanvallen met drones op doelwitten in Rusland op, vaak met olie-installaties als doelwit. Kiev had gezworen dat de Russische invasie van Oekraïne en de talloze Russische bombardementen niet onbestraft blijven en dat het conflict zich ook op Russische bodem laat voelen.

Rusland ondervond de voorbije weken bij raket- en droneaanvallen vaak heel wat minder weerwerk van de Oekraïense luchtafweer omdat het land steeds minder munitie heeft. De Verenigde Staten keurden onlangs wel een nieuw groot steunpakket goed waarmee de munitiedepots opnieuw aangevuld moeten worden.

2024-04-28T08:41:01Z dg43tfdfdgfd