INVAL OEKRAïNE - OEKRAïNE WAARSCHUWT DIENSTPLICHTIGEN DIE NAAR BUITENLAND ZIJN GETROKKEN

"Een verblijf in het buitenland ontslaat burgers niet van zijn haar of haar verplichtingen tegenover het vaderland." Daarvoor waarschuwt de Oekraïense buitenlandminister Dmytro Koeleba woensdag in een bericht op X. De regering heeft daarom besloten dat consulaten niet langer diensten verlenen aan mannen die de dienstplicht zouden kunnen vervullen.

Koeleba onderstreept dat de bescherming van de rechten en belangen van Oekraïense burgers in het buitenland van groot belang blijft, "maar de belangrijkste prioriteit blijft het beschermen van ons vaderland tegen vernietiging". Daarom kan het volgens hem niet dat dienstplichtige mannen naar het buitenland trekken "en er niks geven om het voortbestaan van hun staat".

Volgens de buitenlandminister hebben burgers die in het buitenland verblijven, ook plichten na te komen en daarom heeft hij een aantal maatregelen getroffen. Zo zullen consulaten niet langer diensten verlenen aan "weerbare mannen die de dienstplicht zouden kunnen vervullen" en zullen ze hen enkel nog helpen bij een terugkeer naar Oekraïne.

Met de nieuwe maatregelen wil Koeleba ervoor zorgen dat meer mensen zich aansluiten bij het Oekraïense leger, vooral nu er een tekort is aan nieuwe rekruten.

2024-04-23T11:06:54Z dg43tfdfdgfd