INVAL OEKRAïNE - OEKRAïNE VOERT NIEUWE RAKETAANVAL UIT DE KRIM, MELDT MOSKOU

Oekraïne heeft opnieuw raketten afgevuurd op het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie zaterdag meegedeeld.

Moskou zegt dat de luchtafweer vier ATACMS-projectielen - ballistische raketten van Amerikaanse makelij - heeft neergehaald. De verklaring kan niet door onafhankelijke instanties geverifieerd worden. Kiev heeft de aanval voorlopig niet bevestigd.

Dinsdag had Oekraïne ook al raketaanvallen op de Krim uitgevoerd. Volgens onafhankelijke media werden de luchtverdedigingssystemen van het Russische leger geviseerd en zijn er verschillende slachtoffers gevallen.

Rusland gebruikt de Krim voor de aanvoer van wapens, munitie en soldaten. Oekraïne probeert dit tegen te gaan met aanvallen op militaire doelwitten op het schiereiland.

De VS hebben vorige maand nog aangekondigd dat ze Oekraïne van ATACMS-raketten met een groter bereik zullen voorzien. Die raketten kunnen vanop een afstand van 300 kilometer doelwitten treffen, maar bij eerdere levering aan Kiev was dat bereik beperkt tot 165 kilometer.

2024-05-04T07:34:28Z dg43tfdfdgfd