INVAL OEKRAïNE - OEKRAïNE KONDIGT ELEKTRICITEITSRESTRICTIES AAN NA "GROTE" RUSSISCHE AANVAL

Oekraïne heeft woensdag in de late namiddag energierestricties afgekondigd, nadat het Russische regime eerder op de dag een "grote" aanval had uitgevoerd met drones en raketten op zijn energienetwerk. Daarbij vielen zeker een dode en een tiental gewonden.

Sinds begin dit jaar voerde Rusland in verschillende golven bombardementen uit op Oekraïense energie-infrastructuur. Die veroorzaakten zware schade en leidden tot stroomuitval.

"De vijand geeft zijn plannen om de Oekraïners van het licht te beroven nog niet op. Een nieuwe massale aanval op onze energie-industrie", schreef de Oekraïense minister van Energie Herman Haloesjtsjenko op Telegram. De aanvallen waren gericht op productie- en transmissie-infrastructuur van elektriciteit in de regio's Poltava, Kirovograd, Zaporizja, Lviv, Ivano-Frankivsk en Vinnytsja, klonkt het. De stad Cherson, in het zuiden, zat "gedeeltelijk zonder elektriciteit" door vijandige aanvallen, zei de lokale gouverneur.

Aan het einde van de namiddag gaf het nationale energiebedrijf Ukrenergo aan dat het de levering van energie aan industrie en bedrijven zal moeten beperken tussen 18 en 23 uur wegens de aanval. "Het zal gaan om algemene restricties in alle regio's", zegt Ukrenergo. Het raadt gebruikers aan om hun energieverbruik te beperken tussen 18 en 23 uur om te vermijden dat hun energie afgesloten wordt.

Ukrenergo zegt dat het om de vijfde "grote" aanval gaat op het energienetwerk sinds 22 maart. Eerder op de dag zei het Oekraïense ministerie van Energie dat de stroom was hersteld bij 50.000 gebruikers die tijdelijk zonder zaten.

2024-05-08T16:50:17Z dg43tfdfdgfd