INVAL OEKRAïNE - OEKRAïNE HEEFT MINSTENS ZEVEN LUCHTAFWEERSYSTEMEN NODIG, ZEGT ZELENSKI

Oekraïne heeft minstens zeven Patriots of gelijkaardige luchtafweersystemen nodig om de Russische aanvallen af te weren. "Dat is een minimumaantal", zegt de Oekraïense president Volodimir Zelenski op het platform Telegram, na de virtuele vergadering van de NAVO-Oekraïne-Raad.

Het overlegorgaan tussen de NAVO en Oekraïne vergaderde vrijdag op vraag van Oekraïne, met deelname van de NAVO-defensieministers. "We hebben zeven bijkomende Patriots of gelijkaardige luchtafweersystemen nodig, en dat is een minimumaantal", aldus Zelenski. "Ze kunnen vele levens redden en de situatie veranderen."

Zelenski benadrukte dat Oekraïne de beloofde artilleriemunitie moet krijgen. Hij vindt het ook "absurd dat partners schrik hebben van de kracht" van capaciteiten om doelwitten op lange afstand aan te vallen. "Hoe meer langeafstandswapens onze soldaten in handen hebben, hoe dichterbij vrede is", aldus de Oekraïense president.

Wat betreft de F-16-coalitie die is opgericht om Oekraïense piloten op te leiden en gevechtsvliegtuigen te leveren, benadrukte hij dat er voldoende toestellen nodig zijn om de Russische vloot te overwinnen. "Het gaat niet om het aantal beloftes, maar het echte aantal jets in de lucht."

Tegelijk hamerde Zelenski op snelheid in de besluitvorming. "Dit jaar kunnen we niet wachten op beslissingen om genomen te worden", zei hij.

Volgens Zelenski moet de NAVO nu aan Oekraïne bewijzen dat het een bondgenoot is in de oorlog tegen Rusland. "Poetin moet met zijn voeten weer op aarde geplaatst worden, en ons luchtruim moet opnieuw veilig worden", aldus de president. "Dat hangt volledig af van jullie keuze", aldus Zelenski aan de NAVO-landen. "De keuze of jullie een gelijke houding tegenover alle partners hebben. De keuze of we inderdaad bondgenoten zijn."

Na afloop van de vergadering had Jens Stoltenberg, de secretaris-generaal van de alliantie, gezegd dat de lidstaten het eens zijn om meer luchtafweersystemen aan Oekraïne te leveren en de steun aan Kiev op te voeren.

2024-04-19T16:42:10Z dg43tfdfdgfd