INVAL OEKRAïNE - NAVO-LANDEN LEVERDEN NIET WAT ZE BELOOFD HADDEN, ZEGT STOLTENBERG IN KIEV

De NAVO-landen hebben Oekraïne niet geleverd wat ze beloofd hadden en dat had directe gevolgen op het slagveld. Dat erkent de secretaris-generaal van de alliantie, Jens Stoltenberg. Hij heeft maandag een bezoek gebracht aan de Oekraïense hoofdstad Kiev.

"De NAVO-bondgenoten hebben niet geleverd wat ze beloofd hadden", aldus de secretaris-generaal op een persconferentie in Kiev, aan de zijde van de Oekraïense president Volodimir Zelenski. Zo was het maandenlang wachten op de goedkeuring door het Amerikaanse Congres van nieuwe militaire hulp aan Oekraïne. De Europese lidstaten leverden dan weer niet de beloofde hoeveelheid munitie, zei de Noor.

"Dit heeft ernstige gevolgen op het slagveld gehad", aldus Stoltenberg. Door het munitietekort konden de Russen verder oprukken aan de frontlijn, zei hij. Daarnaast konden meer Russische raketten hun doelwitten raken door een tekort aan middelen voor luchtafweer. Ook kon Rusland meer troepen bijeenbrengen, omdat het Oekraïne ontbreekt aan een capaciteit om op grote afstand aanvallen uit te voeren, aldus de secretaris-generaal. "We zien nu de gevolgen daarvan."

Volgens Stoltenberg is het dan ook erg belangrijk dat er de afgelopen weken grote veranderingen waren, met aangekondigde militaire hulppakketten uit onder meer de VS en het Verenigd Koninkrijk. "Nu is het onze verantwoordelijkheid om te verzekeren dat deze aankondigingen zo snel mogelijk uitmonden in echte, fysieke leveringen van wapens en munitie", zei Stoltenberg. Volgens hem begrijpen de NAVO-landen de urgentie van de Oekraïense noden.

De Oekraïense president riep zijn westerse bondgenoten op om de wapenleveringen aan Oekraïne te versnellen en zo een nieuw Russisch offensief te doen falen. "De snelheid van de levering betekent letterlijk de stabilisatie van de frontlijn."

2024-04-29T13:30:59Z dg43tfdfdgfd